30 Ağustos 2011 Salı

Kremalı Mantar Çorbası

Çok severek yediğimiz mantar çorbasının tarifini uzun yıllar önce bir otelin aşcısından almıştım. Zaman içinde değişiklikler yaparak geliştirmeye çalıştım. Neticede ortaya çıkan lezzeti denemenizi isterim. Siz de damak tadınıza göre değişiklikler yaparak kendi lezzetinizi yakalayabilirsiniz.

8-10 kişilik
Malzemeler:

4 yemek kaşığı tepeleme un
3-4 kaşık sıvıyağ
200-250gr çok ince doğranmış mantar
1lt su
3-4 su bardağı süt veya 1 kutu(200ml) krema
yeterince tuz
2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi

Hazırlanışı:
Öncelikle ince ince doğradığımız mantarları 1lt su ile yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz (Genelde kararmasın diye içine limon sıkılır. Ben pek tercih etmiyorum). Başka bir tencerede yağ ile unu unun kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. Unumuz iyice kavrulunca mantar suyumuzu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Doğranmış mantarımızı bir kenarda bekletiyoruz. Unumuz topaklanmasın diye sürekli karıştırıyoruz (Eğer topaklanma olduysa blendır yardımı alabiliriz). Kaynadıktan sonra sütümüzü ilave etmeye başlıyoruz (istenirse süt yerine krema da ilave edilebilir). Altını tutmaması için sürekli karıştırmaya devam ediyoruz. Kıvamına göre istenirse süt azaltılıp çoğaltılabilir. Kıvamı ayarlanıp çorbamız kaynayınca mantarlarımızı ve tuzumuzu ilave ediyoruz ve tekrar kaynamasını bekliyoruz. Kaynayınca altını kısıyoruz 10 dak piştikten sonra altını kapatıyoruz. Ve en son olarakta  hindistan cevizimizi ilave edip iyice karıştırıyoruz. (Soğurken arada bir karıştıralım ki üstü kabuk bağlamasın)
Ellerimize sağlık. Yiyenlere afiyet olsun.



26 Ağustos 2011 Cuma

Üzüm Kompostosu

Sıcak havaların vazgeçilmezleri soğuk içecekler, meyva suları ve kompostolar. Genelde annemin yaptığı gibi karışık kompostoları tercih ediyorum. Lezzetleride görüntüleride muhteşem oluyor.
Evdeki bitmeden tekrar alınan meyvenin sonu komposto olmaktır. Ben de aynen onu yaptım ve üzümleri komposto yaptım. Çok da iyi etmişim bayıldık. Ellerime sağlık

Malzemeler:
1kg taze üzüm (özellikle bol taneli sevenler için)
2lt su
2 su bardağı şeker
5 tane karanfil
bir parça kabuk tarçın

Hazırlanışı:
Üzümleri bol suda birkaç kez güzelce yıkıyoruz ve saplarından ayırıyoruz. Tenceremize önce suyumuzu sonra şekerimizi sonra üzümleri ve son olarakta karanfil ve tarçınımızı ilave ediyoruz. Altını kaynayıncaya kadar yüksek ateşte açıyoruz. Şekeri eriyip kaynayınca altını biraz kısıyoruz ve yaklaşık 15 dak pişiriyoruz. Soğuduktan sonra afiyetle içiyoruz.
Ellerimize sağlık

Kaşarlı Mantar

Yenilmesi de yapılması kadar kolay olan kaşarlı mantar bizde çok sevilir. Anne olanların çok iyi bildiği çocuğun sevdiğini pişirme yöntemi benim çok başvurduğum bir yöntemdir. Dün yine onlar seviyorlar diye kaşarlı mantar yaptım. Çerez niyetine anında bitirdiler. Pişmiş halini görünüleyemedim.
İnşallah sizde dener ve seversiniz. Malzeme miktarını tam olarak veremiyorum. Ama ihtiyacınız olan sadece mantar, eski kaşar (yoksa taze kaşar) ve tuz.

Ben aldığım 1 kilo mantarın yaklaşık 250 gramını çorba için ayırdım. Geri kalanını yıkadım ve saplarını, yine çorbada kullanmak üzere, ayıkladım. Daha sonra içleri üste gelecek şekilde güveçlere sık bir şekilde dizdim. Güzelce tuzladıktan sonra küçük parçalar halinde doğradığım kaşarı içlerine doldurdum. Sonra fırına verdim mantarlar yumuşayıncaya ve kaşarlar kızarıncaya kadar pişirdim.
Eğer isteniyorsa içlerine küçük parçalar halinde tereyağ konulabilir o da çok lezzetli oluyor. Ve ya ince doğranmış sarmısakta ilave edilebilir onun da lezzeti harika oluyor.
Ayrıca mantarları soyarakta kullanabilirsiniz. Genelde öyle tavsiye ediliyor ama ben yıkamadan yapamıyorum.
Ellerimize sağlık

24 Ağustos 2011 Çarşamba

Tiramisu

Hemen hemen bütün yemek sitelerinde bulunan tiramisuyu birde benim tarifimle deneyin lütfen. Oldukça pratik olan tiramisumu yiyipte beğenmeyen olmamıştır herhalde.
Bazı farklılar yaparak çocuklara doğumgünü pastası haline de getirilebilir. Ekleyeceğim resim çok sevdiğim bir sınıfı ödüllendirmek için yaptığım pastaya ait. Onlar da bayılmıştı.

Malzemeler:

2 katlı sade hazır kek (Ben BİMinkini tercih ediyorum)

1/2 lt süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı tepeleme un
4 yemek kaşığı tepeleme toz şeker
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri (200gr)

1 su bardağından biraz daha fazla (250ml kadar) süt
2 tatlı kaşığı tepeleme granül kahve (ben klasik kullanıyorum gold da olabilir)
4 tane kesme şeker

yaklaşık 2 yemek kaşığı kadarda kakao

Hazırlanışı:
Önce yarım lt. sütü bir tencereye alıyoruz ve içine başka bir kaseye (bozuk çıkma ihtimaline karşı) kırdığımız yumurtayı koyuyoruz ve bir çırpma teli yardımıyla iyice çırpıyoruz. Sonra 2 kaşık un ile 4 kaşık şekerimizi ilave edip karıştırıyoruz. Tenceremizin altını orta ateşte yakıyoruz ve sürekli karıştırarak muhallebimizi pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıyoruz ve 5 dak kadar daha karıştırarak un kokusunun gitmesini sağlıyoruz. Altını kapattıktan sonra vanilyayı koyup karıştırıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğurken arada karıştırmayı unutmuyoruz (üstü kaymak bağlamasın diye). Soğuyan muhallebiye labneyi ilave ediyoruz ve iyice karıştırıyoruz.
Şimdi sıra geldi pastayı yapmaya. 250ml sütümüzü kaynatıyoruz içine kahve ve şekerimizi ilave ediyoruz, karıştırıyoruz. Pasta tabanının altını servis edeceğimiz tabağa koyuyoruz ve sıcak kahvemizin yarısıyla pastamızı her tarafı eşit olacak şekilde ıslatıyoruz. Muhallebimizin yarısını pastanın üstüne her tarafı eşit olacak şekilde yayıyoruz kenarlarda yarım cm yer kalsın ki üste koyduğumuz taban muhallebiyi taşırmasın. Şimdi sıra geldi diğer pasta tabanına. Bunu yerleştirirken içinin üste gelmesine dikkat ediyoruz (döktüğümüz kahveyi daha iyi emdiği için). Yine heryerini eşit şekilde ıslatıyoruz ve kalan muhallebiyi de her yerine eşit gelecek şekilde üstüne yayıyoruz. Akan muhallebiyle de pastanın kenarlarını iyice sıvıyoruz. En son olarakta kakaoyu tel süzgeç veya çay süzgeci yardımıyla pastanın tamamını kaplıycak şekilde serpiyoruz. İyice soğuduktan sonra afiyetle yiyoruz.
Ellerimize sağlık

23 Ağustos 2011 Salı

Süpürge Tatlısı

  Yıllardır özel zamanlarda annemin o güzel ellerinden yediğimiz süpürge tatlısı, adı biraz garip olduğu için annem bazen fiyonk tatlısı da diyor. Bu tatlınin hazırlanışı biraz meşakkatli o yüzden bugüne kadar yapmaya hiç cesaret edememiştim. Bu bloğu oluşturmamdaki amaçlardan biri değişik ve eski lezzetleri, özellikle annemden öğrendiklerimi, paylaşmak olduğundan bu tatlıyı denemeye karar verdim.
Ve sonuç: eşim karşımda afiyetle yiyor.

Malzemeler:

Hamuru için
1 yumurta
1/2 çay bardağı kadar su
1 fiske tuz
aldığı kadar baklavalık un (baklava hamuru kıvamında olacak)
açmak için nişasta

Şerbeti için
1+1/2 su bardağı su
1 su bardağı şeker

Açmak için oklava
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:
Şerbeti ılık kullanacağımız için önce şerbetimizi kaynatıyoruz. Yaklaşık 15-20 dak.
Bu arada hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz ve hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Elimize yapışmayan bir hamur olmalı fakat çok sert de olmamalı yoksa açmak çok zor olur.
İyice yoğurduğumuz hamurumuzu bezelere ayırıyoruz. Bezeyi elimizle iyice yuvarlıyoruz. 1 tatlı kaşığı kadar nişastanın yarısını hamuru açacağımız yere döküyoruz üstüne hamurumuzu koyuyoruz ve nişastanın kalanını da hamurun üstüne döküp açmaya başlıyoruz. Hamurun ince açılması önemli. İnce hamur daha lezzetli oluyor.

Açtığımız yufkayı önce yaklaşık 10cm genişliğinde şeritlere bölüyoruz. Sonrada ilk resimdeki gibi dikdörtgenler kesiyoruz. Daha sonra ikinci resimdeki gibi kenarlarını büzüp iyice yapıştırıyoruz. Bu arada işlemleri mümkün olduğunca hızlı yapmak önemli çünkü hamur kuruyunca kenarlar yapışmıyor.
Hazırladığımız hamurları bekletmeden bol yağda arkalı önlü kızartıyoruz. Yağın sıçramaması için kızaranları önce tabağa çıkarabiliriz. Sonra dikkatli bir şekilde ılık şerbetin içine bırakıyoruz. Biraz şerbetlenince servis tabağına alıyoruz.



Hamurun geri kalanına da aynı işlemleri sırasıyla uyguluyoruz.
Evet biraz yorulduk fakat tadına bakan kişinin yüzündeki memnuniyet ifadesi ve iltifatları bütün yorgunluğumuzu aldı. Ellerimize sağlık
Ayrıca eklemek isterim ki ben öyle her zaman hamur açan bir insan değilim. Ben yaptıysam siz de yaparsınız.

22 Ağustos 2011 Pazartesi

Yoğurt Tatlısı

İlk olarak çocuklarımın çok sevdiği ve çok kolay yapılan bu tatlının tarifini vermek istiyorum.

Malzemeler:

Şerbeti için
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
5-6 damla limon

Keki için
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat

Hazırlanışı:
İlk olarak şerbeti pişirmek gerekiyor ki kekimiz fırından çıktığında ılık şerbeti üzerine dökebilelim. Şekerimizi suyla kaynatıyoruz. Yaklaşık 10 dak. pişiriyoruz. Kıvama gelince limonunu damlatıp altını kapatıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz.
Bu arada kekin şekerini ve yumurtasını köpürünceye kadar çırpıyoruz. Sonra sırayla irmik, un, yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve karbonatını ekleyip iyice çırpıyoruz. Yağlanmış borcama döküyoruz. Önceden ıstılmış 170-175 derecedeki fırında kızarıncaya kadar (yaklaşık 25 dak.) pişiriyoruz.
Kekimiz piştikten sonra ilk dumanı çıkınca dilimliyoruz ve bekletmeden ılık şerbetimizi heryerine gelecek şekilde üstüne döküyoruz. Şerbetini iyice çekmesi için üstünü kapatıyoruz. Soğuyunca üstünü istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun

21 Ağustos 2011 Pazar

Merhaba

Bir anda aklıma gelen blog oluşturma fikrimi hiç düşünmeden hayata geçirdim. Tek bildiğim mutfağı çok sevdiğim, değişik ve yeni şeyler denerken de çok mutlu olduğumdur. Mesleğimin getirdiği bildiklerini başkalarıyla paylaşma alışkanlığım da benim için önemli bir itici güç oldu.
Damaklarda kalıcı bir lezzet bırakabilmek ümidiyle...