31 Ekim 2011 Pazartesi

Ekşili Köfte


Yapılışı oldukça pratik bir tarif. Biz ailecek çok seviyoruz. Çocuklara et yedirmenin kolay yolu.

Malzemeler:


300gr kıyma
1 yumurta
1 çay bardağı pirinç
galete unu veya ekmek içi
nane, tuz, karabiber
2lt. su

Terbiyesi için:
1 limon
1 yumurta

Hazırlanışı:


Tenceremizde suyumuz kaynarken köftelerimizi yapıyoruz. Bunun için bütün malzemeleri karıştırıp güzelce yoğuruyoruz. İstediğimiz büyüklükte yuvarlak köfteler yapıp 3-4 kaşık un koyduğumuz tepsiye diziyoruz. Köftelerin her tarafının una bulanması için ara ara tepsimizi sallıyoruz. Köftelerin hepsi hazır olunca kaynamakta olan tuzlu suya boşaltıyoruz ve yavaşça karıştırıp köfteleri pişmeye bırakıyoruz. (Yaklaşık 15 dak.). Köfteler piştikten sonra iyice çırptığımız yumurta ve limon karışımını köftelerin suyuyla ılıtıyoruz ve yavaş yavaş tenceremize ilave ediyoruz. Bir taşım kaynattıktan sonra yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun.

Muzlu Pasta


Bu annemin Almanya'dan bir tarifi. Yiyen herkesin çok beğendiği bir lezzet. Mevsimine göre kullanılan meyve değişebilir. Kardeşim Kazım bir seferde bunun yarısından fazlasını yer. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:


75gr. margarin (oda sıcaklığında)
75gr. şeker (daha tatlı sevenler 90-100 gr koyabilirler.)
2 yumurta
150gr un
kabartma tozu
vanilya
biraz süt (4-5 yemek kaşığı kadar)
üzerine muz ve tart jölesi

Hazırlanışı:


Oda sıcaklığında beklettiğimiz margarinimizi, yumurta ve şekerimizi şeker eriyinceye kadar iyice çırpıyoruz. Sonra kabartma tozu ve vanilyayı karıştırdığımız unumuzu ilave ediyoruz ve çırpıyoruz. Eğer çok katı olursa sütümüzü ilave ediyoruz. Kalıbımıza güzelce yaydıktan sonra 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya ve içi pişinceye kadar yaklaşık 25 dak. pişiriyoruz. Kekimiz ılıdıktan sonra üzerine muzlarımızı diziyoruz ve tarifine göre hazırladığımız tart jölesini döküyoruz. Soğuduktan sonra servis edebiliriz.Ellerimize sağlık.



26 Ekim 2011 Çarşamba

Un Helvası



Malzemeler:
- 2 çay bardağı sıvı yağ (Sıvı yağ yerine 250gr tereyağ kullanabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 su bardağı un
- 2.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Önce helvaların olmazsa olmazı olan sabrımızı mutfak tezgahına koyuyoruz:) Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavuruyoruz.
Un bir süre sonra (en az 35 dakika), sıvılaşmaya başlıyor. O aşamada kavurmaya biraz daha devam ediyoruz.
Rengi hafif koyulaşmaya başladıktan sonra, sütü ekleme vakti geliyor. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Bir diğer test de, 1 kaşık sütlü karışıma ufak bir parça kavrulmuş undan koymakmış. Eğer koyduğunuzda cozzz diyorsa, tamam demekmiş. Ben de denedim tabii…
Un kavrulurken, başka bir kap içerisine süt ve vanilyayı koyuyoruz. İçine toz şekeri de ekleyip, şekeri iyice eritiyoruz. Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye boca ediyoruz. Bu sırada ocağın altını daha harlı açıyoruz. Zaten kısa bir sürede un sütü çekiyor. Çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyoruz. Katılaşınca altını kapatıp, demlenmeye bırakıyoruz. Kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilirsiniz. Ben küçük toplar yapıp ortalarına fındık batırdım. Bence görüntü çok güzel oldu. Fakat çocuklar bunu beğenmediler, fındıklarını ayırdılar. Helvamızı çam fıstıklı yapmak istersek en baştan itibaren un ile birlikte fıstıklarımızı da kavuruyoruz. Ellerimize sağlık.
Not: Daha hafif sevenler süt yerine su kullanabilirler ve yağını da biraz azaltabilirler.

17 Ekim 2011 Pazartesi

Tavuklu yoğurtlu salata


Hazırlanması çok pratik lezzeti muhteşem.

Malzemeler:

Haşlanmış ve ince didilmiş tavuk
Yoğurt
İri kıyılmış ceviz
istenirse biraz mayonez

Hazırlanışı:

Bütün malzemeleri iyice karıştırıyoruz. Afiyetle yiyoruz.
Tavuğun her yerinden yapılabilir. Yoğurdu isteğinize göre koyabilirsiniz. Cevizi bol olursa çok lezzetli olur. Mayonezsiz de çok lezzetli oluyor.

Peynirli Poğaça


Malzemeler:

Hamuru için:
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt (yoksa süt de olabilir)
1 yumurta akı (sarısını üstüne süreceğiz)
1 çay bardağı kadar sıvıyağ
1 paket yaş veya kuru maya
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı kadar tuz
2-3 tatlı kaşığı kadar şeker (isteğe bağlı)
aldığı kadar un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur)

İçi için:

Ben poğaçaların içini bol seviyorum o yüzden miktar veremeyeceğim.
beyaz peynir
rendelenmiş kaşar peynir veya lor peynir
incecik doğranmış maydanoz ve dereotu (yoksa kuru nane de olabilir)

Ben zeytinlisini de çok seviyorum. Onun için de zeytin ezmesi kullanıyorum.

Hazırlanışı:

Önce kullanacağımız içi hazırlıyoruz.
Eğer yaş maya kullanıyorsanız önce ılık süt ile iyice eritmek gerekiyor. Kuru maya kullanıyorsanız onu una katıp karıştırmak gerekiyor.
İlk olarak sıvı malzemeleri iyice karıştırıyoruz. Sonra kuru malzemelerimizi ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Unumuzu azar azar ilave ediyoruz. hamurumuzun yumuşak olması çok önemli hatta biraz ele de yapışmalı ki piştiğinde yumuşacık olsun. Ellerimizi arada bir yağlarsak hamur fazla yapışmaz.
Genelde mayalı hamurlar bekletilir ama ben bekletmiyorum. Sadece hazırladıktan sonra tepside mayalanmaya bırakıyorum.
Yoğurduğumuz hamurdan ellerimizi güzelce yağladıktan sonra cevizden biraz büyük parçalar koparıyoruz. Elimizde yuvarlayıp açıyoruz ve bol malzeme koyup tepsimize diziyoruz. Yumurta sarısını içine azcık sıvıyağ koyduktan sonra üzerlerine sürüyoruz. Peynirli yaparsak üstüne susam, zeytinli yaparsak çörekotu serpebiliriz. Poğaçaları mayalanması için bir süre bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.

12 Ekim 2011 Çarşamba

İncirli cevizli tatlı

İncir ve cevizin muhteşem uyumu. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

Keki için:
10 tane incir ( küp küp doğranmış ve 1 saat sıcak suda bekletilmiş)
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı toz şeker
1+ 1/2 su bardağı un
2 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
çok az karbonat (isteğe göre)

Kreması için:
1 lt. süt^
3 yemek kaşığı tepeleme un
2 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağı ( bazen koymuyorum)
1 paket krem şanti (bazen 2 pk. koyuyorum)

Hazırlanışı:

Önce yumurtalarla şekeri iyice çırpıyoruz. Sonra un, kabartma tozu ve vanilyamızı koyuyoruz ve karıştırıyoruz. 1 saat sıcak suda beklettiğimiz incirleri iyice sıkıyoruz ve cevizlerle birlikte kekimize ilave ediyoruz. Kaşık yardımıyla karıştırıp yağlanmış dikdörtgen borcama iyice yayıyoruz. Malzeme biraz az görünebilir ama pişince kabarıyor. Kekimizi 170 derecede pişiriyoruz.
Kekimiz pişerken kremamızı hazırlıyoruz. Bunun için soğuk süte un ve şekerimizi koyup iyice karıştırıyoruz. Sürekli karıştırarak pişirmeye başlıyoruz. Kaynayınca istenirse yağı ilave ediyoruz. Ve 3-4 dakika kadar karıştırarak pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra üstü kabuk bağlamasın diye arada bir karıştırarak soğumaya bırakıyoruz. Muhallebi ılıklaşınca toz şantiyi ilave edip iyice çırpıyoruz.
Muhallebimizi pişen kekimizin üstüne güzelce yayıyoruz. 2 saat buzdolabında bekledikten sonra servis edebiliriz. Ellerimize sağlık.

8 Ekim 2011 Cumartesi

Kabaklı Turta

Malzemeler:

1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
3 yumurta
6 yemek kaşığı tepeleme un
1 kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
3-4 kabak
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
yeterince tuz

Hazırlanışı:

Önce kabakları rendeliyoruz ve suyunu iyice sıkıyoruz. Ve tel süzgece koyuyoruz. Maydanoz ve dereotunu ince ince doğruyoruz. Kabakların suyu süzülmeye devam ederken yumurta, süt, yoğurt ve sıvıyağı iyice çırpıyoruz. Un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu ilave edip tekrar çırpıyoruz. Kabakları tekrar sıkıp dereotu ve maydanozla birlikte bu karışımın içine ilave ediyoruz. İyice karıştırıyoruz. Unu az geldiyse boza kıvamı elde edinceye kadar (1-2 kaşık) un koyabiliriz. Yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş borcama karışımı döküyoruz. Hafif ısıtılmış fırında 150-160 derecede içi pişinceye kadar pişiriyoruz. (yaklaşık 45-50 dak) Mutlaka içini kontrol edin bazen üstü kızarıyor içi pişmemiş oluyor. Zaten içi pişsin diye düşük ısıda pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.

7 Ekim 2011 Cuma

Mantarlı Börek

Aslında bütün börekler aynı yöntemle yapılır. Evdeki ve eldeki imkanlarla yaptığım böreğimin lezzetli olduğunu düşünüyorum. Genellikle böreklerimi bir gece öncesinden sarıp bekletiyorum. Sanki daha lezzetli oluyor.

Malzemeler:

5 yufka (el açma olursa çok lezzetli oluyor)
2 iri soğan
500 gr kadar mantar
3 orta boy patates
tuz, karabiber, kekik, kimyon
acı istenirse pulbiber de koyulabilir
1 su bardağı sıvıyağ
3 kaşık yoğurt (yoksa süt de olur)
3 yumurta
çörekotu

Hazırlanışı:

İnce kıyılmış soğanları 4-5 kaşık sıvıyağ ile iyice kavuruyoruz. İri iri doğradığımız mantarları ilave ediyoruz ve mantarlar suyunu çekene kadar iyice pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra çiğden rendelediğimiz patateslerimizi ve baharatlarımızı ilave edip karıştırıyoruz. İçimiz soğurken yufkalarımızı dörde bölüyoruz. Yoğurt, yumurta ve sıvıyağı da iyice çırpıyoruz.
Yufkamızın geniş olan tarafına soğuyan içten bolca koyup rulo yapıyoruz ve ruloyuda kendi etrafında sararak gül şekli veriyoruz açılmasın diye kürdan takabilirsiniz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdiğimiz böreklerin üzerine yumurtalı sosu döküyoruz üstüne çörekotu serpip zamanınız varsa buzdolabında bekletiyoruz. Servisten 1 saat kadar önce pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.

1 Ekim 2011 Cumartesi

Perişan

Adını şeklinden alan pratik ve lezzetli bir kurabiye tavsiye ederim. Taş kurabiye, kaya kurabiye de deniliyor.

Malzemeler:

250gr margarin
1 1/2 su bardağı toz şeker
2 yumurta
1 pk. kabartma tozu, 1/2 çay kaşığı karbonat
aldığı kadar un
isteğe göre 1er avuç
kayısı, üzüm, çikolata, ceviz, fındık, hindistan cevizi, tarçın

Hazırlanışı:

Kurabiyelerde margarinin oda sıcaklığında iyice yumuşamış olması önemli. Yumuşayan margarine yumurta ve şekerimizi katıp iyice karıştırıyoruz. Sonra unumuzu kabartma tozumuzu ve karbonatımızı ilave ediyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar un ilave ederek yoğuruyoruz. (Ben yarı yarıya tam buğday unu da koyuyorum çok lezzetli oluyor). Daha sonra istediğimiz yemişi ilave edebiliriz. Benim fındığım, cevizim, çikolatam, hindistan cevizim ve tarçınım vardı. Onları ilave ettim. İyice yoğuruyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye eşit büyüklükte koparıp diziyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dak pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.