14 Kasım 2011 Pazartesi

Şekerpare


Şekerpareyi daha önce hep irmikli  yapıyordum. Eşimin isteği üzerine irmiksiz denedim ve çok lezzetli oldu. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
Hamuru için:
2 yumurta
1 tane oda sıcaklığında margarin
2 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un ( 4 su bardağı kadar)
kavrulmuş fındık içi

Şerbeti için:
3,5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1/2 limon

Hazırlanışı:
Şerbetimizin soğuması için önce onu hazırlıyoruz. şeker ve suyu yaklaşık 10 dakika kaynatıyoruz. Limonunu sıktıktan sonra ılımaya bırakıyoruz.
Yumurta, margarin ve pudra şekerini iyice eriyinceye kadar çırpıyoruz. Kabartma tozunu unun içine karıştırıp unu yavaş yavaş karışımımıza katıyoruz. iyice yoğurduğumuz hamur elimize yapışmayacak yumuşak bir kıvamda olacak. Kestane büyüklüğünde kopardığımız hamurumuzu yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Ortalarına fındık batırıyoruz. Önceden ısıtılmış 175-180 derece fırınca üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. (Eğer üstü yumurtalı seviyorsanız yumurta sarılarından birini üstüne sürebilirsiniz.) Fırından çıkardığımız sıcak şekerparelerin üstüne ılık şerbeti yavaş yavaş döküyoruz ve üstünü başka bir fırın tepsisiyle kapatıyoruz. Şekerpareler şerbetini iyice çekince servise hazırdır. Ellerimize sağlık.


Yoğurtlu Kereviz Salatası


Nedense Kereviz fazla sevilmeyen bir sebzedir. Eğer sizde fazla sevmiyorsanız bir de böyle deneyin. Bakalım fikriniz değişecek mi?

Malzemeler:
5-6 kişilik


1 tane orta boy kereviz
1 kg yoğurt
1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz
isteğe bağlı mayonez (ben kullanmadım)

Hazırlanışı:


Öncelikle yoğurdumuzu karıştırma kabına koyuyoruz. Kerevizi güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını biraz derin şekilde soyuyoruz. Ve rendenin ince tarafından yoğurdun içine rendeliyoruz. Rendeleme işlemi sırasında arada bir yoğurdu karıştırıyoruz ki rendelenen kerevizler kararmasın. Rendeleme işlemi bittikten sonra cevizlerimizi ilave ediyor ve karıştırıyoruz. Salatamız servise hazırdır. Afiyet olsun.

Beğendili et kavurma



Kurban bayramlarının bir klasiğidir kavrulmuş et. Bir de anne elinden olunca tadına doyum olmaz. Bu bayram geleneğimiz biraz bozuldu. "Rabbim daha büyük ayrılıklar vermesin" amin. Annem Rize'de olduğu için onun ellerinden yiyemedik. Annem kadar iyi olmasa da ben de becerdim galiba. Yanında bir de beğendi olunca tadan herkes beğendi :)
Kavurmanın ölçüsü olmadığı için sadece nasıl yaptığımı paylaşmak istiyorum.

Kavurmanın hazırlanışı:


Kurban eti olduğundan içinde ciğer, böbrek gibi sakatat ta vardı. Bundan dolayı bol soğan (3 tane iri soğan) ve sarımsak (6 diş) koydum. Kuşbaşı doğradığım eti yarım ay şeklinde doğradığım soğanlarla birlikte tencereye koydum. Etler suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kısık ateşte arada bir karıştırarak pişirdim. Sarımsakları pişmesine yakın attım. (eğer fazla erimesini istemiyorsanız soğanları da pişmesine yakın koyabilirsiniz). Tuzunu piştikten sonra koydum ve 5 dakika kadar daha kavurdum. Zevkinize göre her türlü baharatı (kekik ve kırmızı biber çok yakışıyor) ekleyebilirsiniz. Ben çocuklardan dolayı pişerken koymadım. Afiyet olsun.

Beğendinin Malzemeleri:


3-4 kişilik
2 tane patlıcan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı un
1/2 lt süt
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (isteğe göre miktarı değişebilir)
tuz

Hazırlanışı:


Önce patlıcanlarımızı közlüyoruz. Kabuklarını soyduktan sonra incecik doğruyoruz. Sonra kısık ateşte unu ve sıvıyağı kokusu çıkıncaya kadar kavuruyoruz. İyice kavrulan una patlıcanları ilave ediyoruz devamlı karıştırarak sütümüzü ilave ediyoruz. Bu aşamada unun topaklanmaması çok önemli eğer topaklanma olduysa blendırla açabiliriz. Beğendinin kıvamına göre sütü arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Beğendi kaynadıktan sonra rendelenmiş kaşar ve tuzu ilave ediyoruz. Altını tutmaması için sürekli karıştırmak önemli. Kaşarlar eridikten sonra beğendimiz hazır demektir. Afiyet olsun

7 Kasım 2011 Pazartesi

Sakallı Poğaça



Beyaz-Mutfak'tan aldığım bu tarifi denedim sonuç oldukça başarılıydı. Berfincim kusurama bakmasın tarife birebir sadık kalamadım. Belki onun yaptıkları kadar iyi olmamıştır ama tadına bakanların kalbine girdim.

Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt
3/4 su bardağı sıvı yağ (orjinali 1 su bar.)
1 çimdik tuz (ben biraz daha fazla koydum)
1 paket yaş maya
3 yemek kaşığı toz şeker
1 yumurta (akı içine sarısı üstüne)
400 gr buğday unu (orjinali 750-800 gr un)
400 gr tam buğday unu

İç malzemesi:
1 kutu labne peynir
ince rendelenmiş taze kaşar

Hazırlanışı:
Yaş mayayı ılık sütün içinde elimizle iyice eritiyoruz. Tuzunu, şekerini ve yumurta akını katıp karıştırıyoruz. Sıvı yağı kattıktan sonra yavaş yavaş unumuzu katıp yoğuruyoruz. İyice yoğurduğumuz hamurumuzu 30 dak kadar dinlendiriyoruz. Hamur ele yapışmayacak kıvamda olacak. Dinlendikten sonra yağlı kağıt serdiğimiz veya yağladığımız tepsiye ceviz büyüklüğünde kopardığımız hamurları oval şekil verip diziyoruz. Üstüne yumurta sarısı sürüp 170 derecede üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Küçük poğaçalarımız ılıdıktan sonra aralarına labne sürüp taze kaşar dolduruyoruz.
Yanında güzel bir çay demleyip afiyetle yiyoruz.

Hardallı Beyaz Lahana Salatası



Yapılması oldukça kolay, lezzeti bana göre muhteşem bir salata. Hardal severlerin mutlaka denemesini tavsiye ederim.

Malzemeler:
5-6 kişilik


Küçük boy beyaz lahananın yarısı
2 tane havuç
1 tane küçük kuru soğan
10 tane kornişon turşu
2 su bardağı yoğurt
1-2 yemek kaşığı hardal
(Yoğurt ve hardalı isteğe göre vaya lahananın büyüklüğüne göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.)

Hazırlanışı:


İnce ince doğranmış lahanayla küçük küçük doğranmış soğan ve küçük küçük doğranmış kornişonlar aynı kabın içinde birleştirilir. Üstüne havuçlar rendenin ince tarafıyla rendelenir. Ayrı bir kapta yoğurt ve hardal iyice karıştırılır ve lahanalı karışımın üzerine boşaltılır. Bütün malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra salatamız servise hazır hale gelir. Ellerimize sağlık.