29 Şubat 2012 Çarşamba

Ağlayan Pasta



Tarık canım oğlumun doğum günü olduğu için pastamın üstünü süsleyerek ona sürpriz yapmak istedim. Oğlum hasta olduğu için doğum gününü kutlayamadık. En azından böyle bir şey yaparak kendimi avutmak istedim.
Çikolata severler için müthiş bir tad mutlaka deneyin. Biraz uğraştırıyor ama değer doğrusu. Zaten emek olmadan yemek olmaz derler. Hadi bakalım kolay gelsin.

Malzemeler:
Keki için:
4 yumurta oda sıcaklığında
1 su bardağı şeker
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı süt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için:
1,5 su bardağı ılık süt
2 tatlı kaşığı şeker

2. kat için:
1 poşet kremşanti
1 su bardağı soğuk süt

3. kat için:
2 su bardağı süt
3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1,5 yemek kaşığı buğday nişastası
200 gr çikolata (ben 80 gr kullandım)

Hazırlanışı:
Şeker tamamen eriyinceye kadar yumurta ve sütle birlikte çırpılır. Un, kakao, vanilya ve kabartma tozu ayrı bir yerde karıştırılır ve elenerek yumurtalı karışıma ilave edilir. Ve biraz daha çırpılır. Karışım kare borcama dökülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirilir. Çıkarmadan önce mutlaka kürdan testi yapalım, her fırının pişme süresi aynı değildir. Pişen kekimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, 5 dakika kadar, ılık şekerli sütümüzü her yerine gelecek şekilde üzerine dökelim ve soğumaya bırakalım. Diğer taraftan 3. katta kullanacağımız sosumuzu hazırlayalım. Sütü şekerle birlikte kaynatalım ve biraz suyla açtığımız nişasta (mısır nişastam vardı onu kullandım) ve kakao karışımını sütümüze ilave edelim iyice karıştırarak kaynamasını bekleyelim. Kaynayınca parçaladığımız çikolatamızı ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim ki dibi tutmasın. (Ben evde bitter çikolata vardı onu koydum bitter sevenler mutlaka denesinler) Çikolatalar eriyince altını kapatalım ve soğumaya bırakalım. Eğer sosumuzda topaklanma olduysa kaynamadan önce blendırdan geçirebiliriz. Sosumuzu soğutma aşamasında üstü kabuk bağlamasın diye sık sık karıştırmayı unutmayalım. Bu arada 2. katımız için kremşantiyi 1 su bardağı soğuk sütle çırpalım ve kullanılacağı zamana kadar buzdolabına kaldıralım. Hepsi iyice soğuduktan sonra. Kremşantimizi kekimizin üstüne dökelim ve üstüne de sosumuzu dökerek 2-3 saat buzdolabında dinlendirelim. Eğer isterseniz kremşantili haliyle dinlendirip servis ederken üstüne sosunu dökebilirsiniz. Ellerimize sağlık.

27 Şubat 2012 Pazartesi

Fırında Karnabahar



Tam kızartmasını yapmayı düşünürken bir anda kendini fırında bulan karnabahar. Kızartılsa belki çok daha lezzetli olacaktı. Ama böyle çok daha hafif ve oldukça lezzetli olduğunu söylemem lazım. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Gelelim tarifimize.

Malzemeler:
1 tane karnabahar
1/2 su bardağı süt
tuz
sosu için
2 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı tepeleme un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz
1/2 su bardağı rendelenmiş eski kaşar

Hazırlanışı:
Önce karnabaharı çiçeklerine ayırıp güzelce yıkıyoruz ve bir süre sirkeli suda bekletiyoruz. Daha sonra kaynayan tuzlu suya önce sütümüzü (sütü kokusunu ve gazını alması için koyuyorum) sonra karnabaharları koyuyoruz ve yaklaşık 10 dakika pişiriyoruz. Karnabahar fazla yumuşamamalı. Suyunu süzdüğümüz karnabaharı borcama alıyoruz. Ayrı bir yerde çırptığımız yumurta, yoğurt, un, yağ ve tuz karışımını üzerine döküyoruz. Rendelenmiş kaşarı da üstüne döktükten sonra. Önceden ısıtılmış 175-180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.

26 Şubat 2012 Pazar

Ispanaklı börek


 Malzemeler:
12 tane börek için
3 yufka
12 tane kürdan
içi için
300 gr kadar ayıklanmış yıkanmış ıspanak
1 tane orta boy patates
1 tane iri soğan
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz karabiber
üstüne ve içine sürmek için
2 yumurta
1 su bardağı süt veya yoğurt
1/2 su bardağı kadar sıvı yağ
1/2 su bardağı su
üzerine çörekotu

Hazırlanışı:
Önce içimizi hazırlıyoruz. Sıvı yağda ince kıyılmış soğanımızı kavuruyoruz. Biraz kavrulunca ince doğranmış ıspanakları ilave ediyoruz. Ispanaklar canlılığını kaybedinceye kadar ara ara karıştırarak kavuruyoruz. Ve rendelenmiş patatesi ilave ediyoruz. Çok az daha kavurduktan sonra altını kapatıyoruz ve tuz, karabiber ilave ediyoruz. Soğuması için bekletiyoruz.
Üstüne süreceğimiz harcı hazırlıyoruz. Yumurtaları çırpıyoruz, süt veya yoğurdu, sıvı  yağı ve suyu ilave edip çırpıyoruz. Yufkalarımız dörde bölüyoruz.
Şimdi sarmaya başlayabiliriz. Yufkamızı sıvı karışımla güzelce ıslatıyoruz. Geniş olan tarafına ıspanaklı harçtan koyuyoruz. Rulo yapıyoruz. Ve ruloyu kendi etrafında sarıyoruz ve açılmaması için kürdanla tutturuyoruz. Bütün yufkaları aynı şekilde sardıktan sonra kalan sıvı harctan hepsinin üstüne döküyoruz.Yağlanmış tepsimize diziyoruz. Ben genellikle vaktim varsa 1 gün öncesinden hazırlıyorum ve buzdolabında bekletiyorum. Eğer buzdolabında bekletirseniz pişirmeden önce hepsinin üstüne birer kaşık yoğurt sürmeyi unutmayalım. Üstüne çörekotu serptiğimiz börekleri 170 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz. İkram etmeden önce kürdanları çıkarmayı unutmayalım. Ellerimize sağlık.

Yoğurtlu havuç salatası


Eğer havucunuz tatlıysa ve yoğurdunuz tazeyse bu salatanın tadına doyum olmaz. Oldukça pratik ve lezzetli bir salata türüdür. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
3-4 tane havuç
1-2 kaşık sıvı yağ
 yoğurt
tuz

Hazırlanışı:
Ölçülerini hazırlayacağınız kişi sayısına göre ve damak zevkinize göre belirleyebilirsiniz. Tam bir ölçü vermek pek mümkün değil. Sadece yapılışını bilmek yeterli. Önce yıkayıp soyduğumuz havuçları rendenin küçük kısmıyla rendeliyoruz. Yağımızı rendelenmiş havuçla birlikte tavaya koyuyoruz ve orta ateşte havuçların rengi koyulaşıp havuçlar kendini bırakıncaya kadar kavuruyoruz. Kavurma işlemi bitince azcık tuz ekliyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Soğuyan havuçla bir miktar yoğurdu derince bir kapta karıştırıyoruz. Yoğurdu kıvamını ayarlayabilmek için azar azar ilave ediyoruz. İstenirse mayonez de ilave edilebilir. Ben fazla tercih etmiyorum hele de yoğurdum taze ve tatlıysa. Ellerimize sağlık

25 Şubat 2012 Cumartesi

Kıymalı Ispanak Yemeği



Resimleri bilgisayara atarken beni çok şaşırtan bir şey oldu. Bu fotoğrafı gördüm. Neden mi şaşırdım. Çünkü ben böyle bir resim çektiğimi hatırlamıyorum. Derken gerçek ortaya çıktı. Çocuklar bakmışlar annemiz her yemeğin resmini çekiyor. Bunu da biz çekelim demişler. Elebaşı kızım tabii ki. Oğluma soğuması için koyduğum ıspanak yemeğinin ortasına koymuş yoğurdu ve çekmiş resmini. Tabii bana da düşen tarifini yazmak oldu.

Malzemeler:
1 kg Ispanak
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tane iri soğan
200 gr kadar kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 avuç pirinç
tuz

Hazırlanışı:
Ispanakları ayıkladıktan sonra bol suda toprağı gidinceye kadar iyica yıkıyoruz. Yıkama işlemi çok önemli. Ispanağı bulabilirsem kuru almaya çalışıyorum. Sanki ıslak ıspanağa toprak daha çok yapışıyor ve çıkmak bilmiyor gibi geliyor bana. İyice yıkadığımız ıspanaklar süzülürken. Soğanlarımızı yemeklik doğruyoruz ve sıvı yağ da kavurmaya başlıyoruz. Biraz kavrulan soğanlara kıymamızı ilave ediyoruz. Kıymalar kavrulurken süzülen ıspanaklarımızı ince ince doğruyoruz. Kıymamız kavrulunca salçamızı ilave ediyoruz bir iki çeviriyoruz ve ıspanağımızı ilave ediyoruz. Ispanakları ara ara karıştırarak suyunu salmasını sağlıyoruz ve suyunu ilave ediyoruz. Eğer benim gibi fazla sulu sevmiyorsanız. Üzerine gelmeyecek kadar su koyuyoruz. Tuzunu da ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca yıkadığımız pirinçleri ilave ediyoruz ve yemeğimizi pirinçler pişinceye kadar pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.

24 Şubat 2012 Cuma

İstiridye Mantar


Mantarı hepimiz çok severiz hem çok pratik ve lezzetli hem de bir sürü değişik şey yapılabiliyor. İstiridye mantar en lezzetlilerinden biri. Genellikle mantarın yıkanmadığı söylenir ama ben yıkamadan kullanamayanlardanım. Ve tabii ki istiridye mantarı da yıkadım. Ama tavaya atmadan önce iyice süzülmesini bekledim ve sıkarak doğradım. Gelelim tarifimize.

Malzemeler:
1/2 kilo istiridye mantar
1 tatlı kaşığı tereyağ
tuz, pulbiber, nane

Hazırlanışı:
Tereyağımız erirken mantarları elimizle uzunlamasına parçalara ayırıyoruz ve yağımıza ekliyoruz. Ve hızlı ateşte arada bir karıştırarak kızartıyoruz. Ben mantarlarımı yıkadığım için mantarlar su getiriyor. Ben de suyunu çekene kadar pişirip sonra kızartıyorum. Mantarlar iyice kızarınca baharatlarını ilave edebiliriz. Muhteşem bir lezzet. Ayrıca çok da pratik. Ellerimize sağlık.

22 Şubat 2012 Çarşamba

Mutluluk


Mutluluk benim hiç uzağımda olmayan bir duygu. Çok küçük bir şey bile benim çok mutlu olmam için bir sebep olabiliyor. Mesela bugün çok eski bir öğrencim olan Şeyma beni ziyarete geldi. Ne kadar mutlu olduğumu kelimelerle anlatamam. Benim için çok özel bir gün oldu. Öğretmenliğin en güzel tarafı bu galiba. Unutulmamak. Allah herkese vefalı öğrenciler nasip etsin. Ben çok şanslı bir öğretmenin. Bunu biliyorum ve bunun için hep şükrediyorum. Şeymacığım geçen zaman içinde boş durmamış. Üniversiteyi bitirmiş, evlenmiş, çocuk yapmış ve daha bir sürü şey. Ama asıl önemlisi kendisi www.parpaly.com sitesinin sahibesi. O kadar güzel şeyler var ki sitesinde mutlaka görmelisiniz. Ben de bir kaç şey aldım. Onların resimlerini de en kısa zamanda koyarım. Hepsi de birbirinden güzel.
Tabii ben de boş durmadım. Sevgili Şeymacığım geliyor diye kolları sıvadım. Önce ona özellikle istediği kakaolu muffin yaptım ve süsledim. Sonra ıspanaklı börek ve yoğurtlu havuç salatası yaptım. Afiyetle yedik ve sohbet ettik zamanın nasıl geçtiğini hiç fark etmemişim. O güzel sohbetine doyamadım. İnşallah en kısa zaman da tekrar görüşürüz.




19 Şubat 2012 Pazar

Süzme Mercimek Çorbası


En lezzetli çorbalardandır mercimek çorbası. Bir de buz gibi bir havada bol limonlu ve sıcacık olursa insanın içi ısınıyor. En güzel tarafı da çocukların yemediği sebze varsa mercimek çorbasına rahatlıkla koyabilir ve yemelerini sağlayabilirsiniz.  Eskiden tel süzgeçten geçirilerek yapılan bu çorbayı şimdilerde biz blendırdan geçiriyoruz ve pürüzsüz olmasını sağlıyoruz. Geçelim tarifimize

Malzemeler:
1 su bardağı kadar kırmızı mercimek
1 tane orta boy patates
2 tane havuç
1 avuç kadar ince bulgur veya pirinç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
yeterince su ve tuz
istenirse 1 soğan, 2 diş sarmısak, kereviz sapı, kabak katılabilir

Hazırlanışı:
Sıvıyağ ve ayıklanıp yıkanmış kırmızı mercimek düdüklü tencereye koyulur ve mercimeklerin kokusu çıkıncaya kadar kavrulur (mercimeklerin rengi sarıya dönünceye kadar). Sonra rendelenmiş patates ve havuç ilave edilir. 2 lt kadar su koyulur ve kaynatılır. Kaynayınca bulguru ve tuzu da ilave edip bir karıştırıyoruz ve tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Düdüğü çıktıktan sonra altını kısıyoruz ve 15 dakika pişiriyoruz. Buharı çıktıktan sonra kapağını açıyoruz ve çorbamızı blendırdan geçiriyoruz. Kıvamına göre kaynar su ilave edip biraz daha pişirebiliriz. Eğer soğan, sarmısak veya herhangi bir sebze ilave etmek istiyorsak suyunu koyduktan hemen sonra ilave edebiliriz.
Eğer kemikle yapıyorsam sıvıyağ ilave etmiyorum. Ama bu sizin zevkinize kalmış. Sıvıyağı isterseniz biraz daha arttırabilirsiniz de. Ben genellikle yağı biraz daha az kullanmayı tercih ediyorum. Ellerimize sağlık.

Sürpriz Pasta


Bu aralar değişik pandispanyalar üzerinde çalışıyorum. Tabii bunları yapıp yemek fazla kilolara davetiye çıkarıyor. Ama deneme yapmak da eğlenceli. Bu sefer yaptığım pandispanyayı çok hızlı süslemek zorunda kaldım. Ve bir sürpriz pastası oldu. Benim için çok değerli ve sevdiğim birilerine küçücük bir hediye. Ama güzel tarafı olumlu ve olumsuz eleştirileri alabilmek. Şimdilik tarif yazmak istemiyorum. Gerçekten başarılı olduğunu düşündüğüm zaman yazmak istiyorum. Biraz daha deneme yapmam lazım. Sevgiyle kalın

14 Şubat 2012 Salı

Kabak tatlısı


Kabak tatlısı en sevdiğimiz tatlılardandır. Ben en çok Rizeden gönderilen kabağı seviyorum. Çok sulu olmuyor ve o kadar tatlı oluyor ki çok az bir şekerle pişirmek bile yeterli oluyor. Hatta sadece suyla haşlayıp pekmezle yediğinizde tadına doyum olmuyor. Bu tatlıyı da yine köy kabağından yapmıştım. Kabuğunu fazla derin soymuyorum o yüzden alt kısmı yeşil görünebilir. Ama altı bile tatlı. Yazarken bile canım çekti. Gelelim tarifimize. Kabaklar köyden geldiği için ne kadar olduğunu bilemiyorum. 300-400 gram kadar olabilir. Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ben yaklaşık 2 su bardağı şeker koydum. Biraz zamanınız varsa 1saat kadar böyle bekletin ki sulansın. Vaktiniz yoksa 2-3 kaşık kadar su koyun ki dibi tutmasın. Tenceremizin kapağı kapalı ve altı kısık olarak kabaklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Üstüne iri çekilmiş ceviz serperek servis edebilirsiniz. Ellerimize sağlık.

13 Şubat 2012 Pazartesi

Sevgililer Günü




Bir süredir şeker hamuru, kurabiye, çiçek, kurs derken şeker hamurundan pastanın sırası gelmişti. Tabii hafta sonu çocuklarla yapılacak bir faaliyet olmadığını ancak şimdi oturunca anladım. Ama onlar için çok büyük bir eğlence oldu. Ne yapalım, nasıl yapalım, onu kes, bunu yapıştır derken neredeyse tam gün pastayla uğraştık. Pastanın temasını belirlemek bile bayağı uzun sürdü. Hiç kutlamasak da yaklaşan Sevgililer Günü imdadımıza yetişti. Ve başladık çalışmaya. Kızım kalp ve çiçek yapsak nereye, nasıl yapsak diye düşünürken oğlumun tek derdi hamuru kesmek ve yapıştırmaktı. Bense kalkıştığım işten dolayı biraz pişman. Bizde iş birliği yapılınca işler normalinden daha uzun sürüyor nedense. Babamız geldiğinde pastamız henüz bitmemişti. Ama sürprizimizi yaptık. Ve pastamızı bitirdik. Şu anda yorgunum ama çok da mutluyum. Tadına bakamasak da çok güzel bir şey ortaya çıkardığımızı düşünüyorum. Ne dersiniz?
Bu arada herkesin Sevgililer Günü kutlu olsun. Sevgiyle kalın...

12 Şubat 2012 Pazar

Kavrulmuş Patates


Patatesten yapılmış olan her şeyi severim. Ama kavrulmuş patates veya yumurtalı patates, ne derseniz fark etmez lezzet hep aynıdır, bir başka oluyor hele bir de anneciğim yaparsa tadına doyum olmaz. Kahvaltı sofralarına da çok yakışıyor. Oldukça da pratik. Damak tadınıza bağlı olarak her türlü baharat ve sosla tüketebilirsiniz. Gelelim tarifimize.

Malzemeler:
4 kişilik
4 tane orta boy patates
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yumurta
tuz, nane, pulbiber

Hazırlanışı:
Patatesleri soyup yıkadıktan sonra boydan dörde bölüyoruz ve yaklaşık 3-4 mm. kalınlıkta dilimliyoruz. Varsa yanmaz, yapışmaz bir tavada (teflon, seramik) yağla birlikte patateslerimizi kavurmaya başlıyoruz. Ara ara karıştırarak patatesler pişinceye kadar kavurmaya devam ediyoruz. Patateslerimiz pişince başka bir kasede çırptığımız yumurta ve baharat karışımını ilave ediyoruz, karıştırıyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Yumurtalar pişince yemeğimiz servise hazırdır. Ellerimize sağlık.

11 Şubat 2012 Cumartesi

Şeker Hamurundan Çiçekler














Bu aralar kendim için yaptığım en güzel şey katıldığım çiçek kursu. Sevgili Sibelden http://turkishfoodsanddesserts.blogspot.com/ tam gün çiçek yapmanın ayrıntılarını öğrenmeye çalıştım. Beni tanıyanlar çiçekleri çok sevdiğimi bilirler. Bütün gün çiçeklerle uğraşmanın beni ne kadar mutlu ettiğini tahmin edebilirsiniz herhalde. Tabi birde buna sevgili Sibelin değerli ev sahibesi teyzesi Zeynep hanımın, annesinin, kuzenlerinin ve çocuklarının misafirperverliği, tatlı dilleri, güler yüzleri ve birbirinden lezzetli ikramları eklenince hayatım boyunca unutamayacağım bir gün geçirmiş oldum. Bu güzel gün için hepsine tekrar teşekkür etmek isterim. Sibelin şeker kızı, şirinesi Seleni de unutmamak lazım. Annesine düşkün olan küçük hanım o gün annesini hiç üzmedi ve hiç rahatsız etmedi maşallah.
Sibel'in bilgilerinden ve tecrübelerinden istifade etmek isteyenler için ellerini çabuk tutmaları gerektiğini söylemek isterim. Çünkü ay sonunda Sibel'cim evine dönüyor. Sibel'in tek marifeti çiçekler değil o kadar güzel şeyler yapıyor ki mutlaka görmelisiniz http://turkishfoodsanddesserts.blogspot.com/  ziyaret edin bayılacaksınız.

Kremalı Patates



Tavuğun yanına çok yakışan muhteşem bir lezzet. Ve yapılması da çok kolay. Mutlaka deneyin derim.

Malzemeler:
3-4 tane patates
1 kutu sıvı krema (200ml)
1 tane tavuk bulyon veya 1 tatlı kaşığı tuz
rendelenmiş eski kaşar

Hazırlanışı:
Patateslerimizi soyup yıkıyoruz ve ince ince doğruyoruz (4-5 mm). Çok kalın olursa pişmesi uzun sürebilir. Fırın tepsimize yağlı kağıt seriyoruz ve patatesleri tepsinin her tarafını kaplıycak şekilde tek sıra diziyoruz. Kremayı bir kaba boşaltıyoruz ve bulyonu içine rendeliyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Kremayı patateslerin üstüne döküyoruz ve üstüne rendelenmiş kaşar döküp tepsimizi 180 derece fırına koyuyoruz. Üstü kızarınca patatesleri çatalla kontrol ediyoruz eğer çakal rahat batıyorsa pişmiş demektir . Ellerimize sağlık.

Brokoli Çorbası


Malzemeler:
250 gram brokoli
2 tane havuç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı un
2-3 su bardağı sut
yeterince su
tuz

Hazırlanışı:
Brokoliyi ve soyulup doğranmış havucu aynı tencereye koyuyoruz ve üstüne çıkacak kadar su ilave edip yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Başka bir tencerede unumuzu yağla kavuruyoruz ve sütümüzü ilave edip iyice çırpıyoruz. Krema kıvamına gelmeli ve un topaklanmamalı. Bu karışımın içine brokoli ve havucumuzu ilave ediyoruz ve suyundan da biraz koyup blendırdan geçiriyoruz. Kıvamına göre tekrar brokolinin suyundan ilave edebilirsiniz. Kaynadıktan sonra tuzumuzu ilave ediyoruz ve 10 dakika kadar pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.

10 Şubat 2012 Cuma

Beşamel soslu karnabahar ve brokoli


Oldukça lezzetli bir sebze yemeği. Eğer benim gibi sebze severseniz mutlaka deneyin. Doğrusu belli bir ölçüsü yok tamamen göz kararı yaptığım bir yemek. Siz de ölçüleri kendinize göre ayarlarsınız

Malzemeler:
1/2 kilo kadar karnabahar
1/2 kilo kadar brokoli
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 iri boy kuru soğan
3-4 tane havuç
tuz
beşamel sos için:
1,5 su bardağı süt
2 yemek kaşığı dolusu un
1 tatlı kaşığı kadar tuz
üzerine rendelenmiş eski kaşar

Hazırlanışı:
Karnabahar ve brokoliyi yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. Ben buharda pişirmeyi tercih ediyorum. Bütün vitamini içinde kalıyor. Diğer tarafta soğanımızı ince ince doğruyoruz. Havucumuzu rendeliyoruz. 2 kaşık yağda soğan ve havucu yumuşayıncaya kadar kavuruyoruz.
Kare bir borcama önce brokoliyi güzelce yayıyoruz. Üstüne havucu her tarafına eşit bir şekilde yayıyoruz. Brokoliyi de havucun üstüne her tarafını kaplayacak şekilde yayıyoruz.
Beşamel sosu için süt ve unu güzelce çırpıyoruz sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra tuzunu ilave ediyoruz ve karıştırıp karnıbaharın her tarafına eşit bir şekilde döküyoruz. Üstünü rendelenmiş kaşarla kaplayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Ellerimize sağlık
Not: Beşamel sosu aslında yağ ile un kavrularak ve süt ilave edilerek hazırlanır. İsterseniz böyle de yapabilirsiniz. Ben biraz yağı az olsun diye bu şekilde yapıyorum.
Ayrıca havuç yerine kıyma ile de yapabilirsiniz. Kıymalı da lezzetli oluyor.

5 Şubat 2012 Pazar

Sodalı Muffin


Tatilin son gününe geldik. Bizim için dolu dolu bir tatil oldu. Çocuklarımla geçireceğim zamanı bilgisayar başında harcamak istemedim. O yüzden blogumu da tatil ettim. Artık kaldığım yerden devam edebilirim.
Tatilde kendim için yaptığım en güzel faaliyet http://turkishfoodsanddesserts.blogspot.com/ sevgili Sibel'in çiçek kursuna katılmak oldu. Kursla ilgili resimler de ekleyeceğim. Ama önce evdeki ilk uygulamamı paylaşmak istedim. Evimize gelen bahar havası içimizi açtı.
Gelelim muffin tarifine. Yapılışı pratik ve hafif bir tarif denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
2 yumurta
1 su bardağı şeker
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı soda
2 yemek kaşığı kakao
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
çok az karbonat
aldığı kadar un (yaklaşık 1 su bardağı)
üzerine istenirse damla çikolatası

Hazırlanışı:
Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri köpürtene kadar çırpıyoruz. Sıvı yağ ve sodayı ekleyip karıştırıyoruz. Kakao, vanilya, kabartma tozu, karbonat ve unu(unu azar azar ekleyelim) ekleyip karıştırıyoruz. Akıcı bir kıvamda olacak.
Kağıt muffin kaplarına ikişer kaşık veya 1 parmak boşluk kalacak şekilde dolduruyoruz. İstersek üzerine damla çikolata serpiştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında içi pişene kadar pişiriyoruz.
Püf: Güzel kabarması için harcı 10 dakika bekletiyorum ondan sonra kalıplara boşaltıyorum.
Ellerimize sağlık.