19 Şubat 2012 Pazar
Süzme Mercimek Çorbası
En lezzetli çorbalardandır mercimek çorbası. Bir de buz gibi bir havada bol limonlu ve sıcacık olursa insanın içi ısınıyor. En güzel tarafı da çocukların yemediği sebze varsa mercimek çorbasına rahatlıkla koyabilir ve yemelerini sağlayabilirsiniz. Eskiden tel süzgeçten geçirilerek yapılan bu çorbayı şimdilerde biz blendırdan geçiriyoruz ve pürüzsüz olmasını sağlıyoruz. Geçelim tarifimize
Malzemeler:
1 su bardağı kadar kırmızı mercimek
1 tane orta boy patates
2 tane havuç
1 avuç kadar ince bulgur veya pirinç
2 yemek kaşığı sıvıyağ
yeterince su ve tuz
istenirse 1 soğan, 2 diş sarmısak, kereviz sapı, kabak katılabilir
Hazırlanışı:
Sıvıyağ ve ayıklanıp yıkanmış kırmızı mercimek düdüklü tencereye koyulur ve mercimeklerin kokusu çıkıncaya kadar kavrulur (mercimeklerin rengi sarıya dönünceye kadar). Sonra rendelenmiş patates ve havuç ilave edilir. 2 lt kadar su koyulur ve kaynatılır. Kaynayınca bulguru ve tuzu da ilave edip bir karıştırıyoruz ve tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Düdüğü çıktıktan sonra altını kısıyoruz ve 15 dakika pişiriyoruz. Buharı çıktıktan sonra kapağını açıyoruz ve çorbamızı blendırdan geçiriyoruz. Kıvamına göre kaynar su ilave edip biraz daha pişirebiliriz. Eğer soğan, sarmısak veya herhangi bir sebze ilave etmek istiyorsak suyunu koyduktan hemen sonra ilave edebiliriz.
Eğer kemikle yapıyorsam sıvıyağ ilave etmiyorum. Ama bu sizin zevkinize kalmış. Sıvıyağı isterseniz biraz daha arttırabilirsiniz de. Ben genellikle yağı biraz daha az kullanmayı tercih ediyorum. Ellerimize sağlık.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
BAYILIRIM MERCİMEK ÇORBASINA ELLERİNE SAĞLIK CANIM..SEVGİLER
YanıtlaSilBizde bayılıyoruz. Teşekkür ederim Fatoş. Benden de kocaman sevgiler...
SilKış günlerinin vazgeçilmez çorbası,ailecek çok sevdiğimiz bir çorba..çok güzel görünüyor...ellerinize sağlık,sevgiler...
YanıtlaSilEvet çok haklısınız havalar soğuk olunca sanki daha bir lezzetli oluyor. Çok teşekkür ederim. Sevgiler...
Sil