30 Ağustos 2012 Perşembe

Kıymalı Lazanya


Sevgili Garfield lazanyayı neden bu kadar çok sevdiğini ancak yedikten sonra anladım ve sana hak verdim. Gerçekten leziz oluyor.
Benim gibi "Garfield" severler bilirler Garfield tembelliği ve lazanyasıyla meşhurdur. Ben de markette her gördüğümde bildiğin makarna der ve yapmaya da üşendiğim için almaktan vazgeçerdim. Ama bu fikrim İtalya'da değişti. Sevgili görümcem Tülay'la beraber yaptığımız lazanya ikimizin de ilk denemesiydi. Biraz acemi işi omuştu ama ikimiz de tadını çok beğenmiştik. Daha sonraki denemelerim daha da başarılı olunca sizlerle paylaşmak istedim. Evet aslında gerçekten de bildiğin makarna ama çok lezzetli. Ana yemek olarak yenilebileceği gibi çayın yanında da çok rahat ikram edilebilir. Diğer tariflerden tek farkı lazanyaların haşlanmadan kullanılması ki bu da bana göre işi biraz daha pratikleştiriyor. Gelelim tarifimize.
Malzemeler:
1 kutu düz lazanya (500gr)
içi için
3-4 kaşık sıvı yağ
3 tane iri soğan
2-3 diş sarımsak
500 gr kıyma
azcık karabiber(isteğe bağlı)
yeterince tuz
beşamel sosu için
5 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
aralara ve üstüne dökmek için
2-3 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Hazırlanışı:
Önce içimizi ve beşamel sosumuzu hazırlıyoruz. İçi için soğanlarımızı ve sarımsaklarımızı incecik doğruyoruz ve sıvı yağla birlikte tavamıza koyup kavuruyoruz. Daha sonra kıymamızı tuz ve karabiberimizi ilave edip kıymalar pişinceye kadar kavuruyoruz. Diğer tarafta beşamel sosumuzu hazırlıyoruz. Sosu bol kullanmak ve her tarafına iyice yaymak gerekiyor. Sosumuzun kıvamı oldukça akışkan olmalı ki işimizi kolaylaştırsın. Sütümüzle unumuzu kaynayıncaya kadar sürekli karıştırıyoruz. Kaynayınca altını kapatıp tuzumuzu ilave ediyoruz. Şimdi lazanyamızı yapmaya hazırız.
Dikdörtgen bir borcamın altına yağlı kağıt seriyoruz üstüne her yeri kaplayacak şekilde bir sıra lazanya diziyoruz (her yeri kapatabilmek için gerektiğinde lazanyayı kırarak kullanabiliriz) lazanyanın üstüne sosumuzdan her yerini kapatacak şekilde yayıyoruz üstüne iç harcımızdan her tarafa eşit olacak şekilde yayıyoruz onun üstüne de kaşar peyniri rendesi döküyoruz. (İlk denemizde mozarella kullanmıştık. Çok güzel olmuştu. Elinizde olan eriyen peynirlerden herhangi birini de kullanabilirsiniz)Bu işlemleri sırasıyla malzemelerimiz bitinceye kadar yapıyoruz. ( En üstte lazanyadan sonra sos ve peynir rendesi olacak. Malzemeleri en başta eşit bir şekilde ayarlamak işimizi kolaylaştırır.) Tepsimizin üstünü alüminyum folyo ile kapatıp önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişiriyoruz. İlk yarım saatten sonra folyoyu açıyoruz ki kaşarlarımız kızarsın. Fırından çıkarmadan önce lazanyaların pişip pişmediğini çatalla kontrol etmeyi unutmayalım. Ellerimize sağlık.
Not: Bu tarif yaklaşık 10 kişilik oluyor. Yarı yarıya azaltarak da yapabilirsiniz. İçini farklı şekillerde de hazırlayabilirsiniz. Ben üçüncü denememde mantar ilave etmiştim. Çok da lezzetli olmuştu.

2 yorum:

  1. Biz çok severiz. Ellerinize sağlık.Afiyetle yiyin.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Biz de çok sevdik. Sevgiler...

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.