18 Ekim 2012 Perşembe

Beyaz Lahana Turşusu







Uzun bir süredir turşu kurmuyordum. Aslında turşuyu çok severim. Hatta bazı yemeklerin yanında olmazsa olmazdır. Ama tuzlu gıdaları tüketmek çok doğru olmadığı için olmayınca yemeyiz mantığındaydım ve turşu yapmıyordum. Annem aldığı lahananın yarısını bana verince niyeti bozdum ve turşumu kurdum. Kışın afiyetle yeriz inşallah.
Malzemeler:
1 tane beyaz lahana (yapacağınız miktara göre yarım da kullanabilirsiniz)
6-7 tane havuç
1/2 demet maydanoz
2 tatlı kaşığı şeker (her kavanoz için)
2 yemek kaşığı kayatuzu (her kavanoz için)
1 büyük çay bardağı üzüm sirkesi (her kavanoz için)
3 baş sarmısak
yeterince içme suyu
Hazırlanışı:
Önce lahanamızı parçalara bölüyoruz ve kaynamakta olan suya atıp 1-2 dakika yumuşamasını sağlıyoruz. Ve sudan çıkarıp soğumaya bırakıyoruz. Bütün lahanalarımız için aynı işlemi yapıyoruz. Sonra soyup halka halka (havuçları uzunlamasına da doğrayabiliriz) doğradığımız havuçlarımıza da aynı işlemi yapıyoruz. Onlar soğurken sarmısaklarımızı ve maydanozumuzu ayıklayıp yıkıyoruz. Soğuyan malzemelerimizi kavanozlara doldurmaya başlıyoruz. Eğer büyük kavanozunuz varsa işiniz kolaylaşır. Ben evde olanları kullandım işim biraz uzadı. Önce kavanozun dibine birkaç diş sarmısak atıyoruz ve üstüne lahanaları sıkı sıkı bastırarak yerleştiriyoruz. Aralara havuç, sarmısak ve maydanoz da koyuyoruz. Dizme işlemi bittiğinde önce tuzumuzu ve şekerimizi üstüne sirkemizi ve lahanaların üstüne çıkacak kadar içme suyumuzu ilave ediyoruz ve kavanozumuzun ağzını sıkıca kapatıyoruz. Eğer kavanozumuzun kapağı plastik değilse kapatmadan önce kavanozun ağzına temiz bir poşet seriyoruz. Ertesi gün turşumuzun tuzunu kontrol etmeyi unutmuyoruz. Suyunun tadına baktığımızda tuzu yemek tuzu gibi olmalı ne çok ne az. Eğer tuzsuzsa suyundan azıcık bir kaba boşaltıp yeterince tuzumuzu bu suda eritip tekrar kavanozumuza ilave ediyoruz. Ve turşumuzu güneş almayan bir yere kaldırıyoruz. 10-15 gün içinde turşumuz yenmeye hazırdır. Ellerimize sağlık.

11 yorum:

  1. Ellerinize sağlık çok severim bu turşuyu..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Benim de en sevdiklerimden biridir. Sevgiler...

      Sil
  2. Offfff turşu hastasiyimmmmmmm.bana yollayın o tursulari lutfennnnnn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seve seve adres bilgilerini alayım yarın kargoyla yollarım. Gerçi sizin yaptıklarınızın yanında bu turşu çok sönük kalır ama olsun. Sevgiler...

      Sil
  3. Ellerinize sağlık. Çok severim lahana turşusunu. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de çok severim. Sevgiler...

      Sil
  4. 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ, BAŞTA BAŞÖĞRETMEN MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE TÜM İZİNDEN GİDEN ÖĞRETMENLERİMİZE KUTLU
    OLSUN...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok çok çok teşekkür ederim. Çok incesin. Sevgiler...

      Sil
    2. Sayfamda tek öğretmen siz olduğunuz için kutlamak istedim canım.Rabbim sizleri başımızdan eksik etmesin

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.