23 Mayıs 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Taze Fasülye (Düdüklüde)


Yaz mevsiminin en vazgeçilmez lezzetidir zeytinyağlı taze fasülye. Ben daha tezgaha düşer düşmez almaya başlarım o derece severim kendisini. Uzun zamandır arşivde bekleyen bir resim baktım blogumu fazla ihmal ediyorum hemen bu tarifi yayınlamak istedim. Aslında milyonlarca kez yayınlanmıştır bu tarif yapılmasını bilmeyen yoktur ama bir de benden olsun istedim. Ben genelde düdüklü tencerede pişiriyorum. Çok daha pratik ve çabuk oluyor.

Malzemeler:
1 kilo çalı fasülye (zeytinyağlı en çok çalıya yakışıyor ama ben hepsiyle de yapıyorum)
2 tane orta boy soğan (çok ince kıyılmış)
2-3 diş sarmısak
1/2 yemek kaşığı domates salçası (Zeytinyağlılara konulmaz deniliyor ama ben çok yakıştırıyorum)
2 yemek kaşığı zeytinyağ veya başka bir sıvıyağ da olur (miktarını arttırabilirsiniz)
2 tane domates
yaklaşık 1 su bardağı su
yeterince tuz, 1 tane küp şeker
üstünü süslemek için maydanoz

Hazırlanışı:
Önce fasülyelerimizi güzelce yıkıyoruz. Sonra da ayıklıyoruz. Çalı fasülye geniş olduğu için boyuna ortadan ikiye ayırıyoruz. Daha sonra düdüklü tenceremize yağımızı koyup ince doğranmış soğan ve sarmısağı ilave ediyoruz ve kısık ateşte biraz kavuruyoruz. (zeytinyağlı fasülyede soğanı genellikle kavurmazlar ama ben böyle seviyorum ve azıcık kavuruyorum) Salçayı ilave edip biraz eritiyoruz ve üstüne fasülyelerimizi ilave ediyoruz. Güzelce harmanladıktan sonra şeker ve tuzunu ilave ediyoruz ve üstüne 1 su bardağı kadar su ilave ediyoruz. Ne kadar sulu olmasını istiyorsak o kadar su ilave etmeliyiz. Unutmayalım ki düdüklü tencerede yemeğin suyu azalmaz. Altını açıp kaynamaya bırakıyoruz. Bu arada domateslerimizin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz ve fasülyelerin üstüne döküyoruz ve karıştırmadan düdüklünün kapağını kapatıyoruz. Tenceremizin düdüğü çıktıktan sonra altını kısıyoruz ve 15 dakika pişiriyoruz. (Her tencerenin pişirme süresi farklıdır kendi tenceremizin süresine göre pişirmeye dikkat edelim lütfen) Soğuduktan sonra tenceremizi açıyoruz ve tenceresinde iyice ılımasını bekliyoruz (zeytinyağlıların tenceresinde soğuması önemli) Daha sonra servis tabağına alıp üstünü maydanozla süslüyoruz. Ellerimize sağlık.

13 yorum:

  1. Yazın yemesini en çok sevdiğim sebzedir.ellerine sağlık canım.çok güzel görünüyor.sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Hızın beni şaşırttı. Çok hafif ve lezzetli bir yemek ben de çok severim. Sevgiler...

      Sil
  2. ÇOK SEVERİM ZEYTİNYAĞLI FASÜLYEYİ,ELLERİNE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Yazın bol bol yiyelim inşallah. sevgiler...

      Sil
  3. En sevdiğim yaz yemeklerinden, bugün ben de yapmayı düşünüyorum.Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sana da kolay gelsin ve afiyet olsun. Sevgiler...

      Sil
  4. Ellerinize saglık gerçekden çok güzel yaz yemegi ve bende ilkdefa buse düdüklüde yaptım çok lezzetli oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bloguma hoşgeldiniz. Harika bir yaz yemeği gerçekten. Sizin de ellerinize sağlık. Sevgiler...

      Sil
  5. En sevdiğim yaz yemeklerinden.Ellerine sağlık.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Pembe Kekikciğim. Benden de sana kocaman sevgiler...

      Sil
  6. Merhabalar,
    Bloğunuzu şimdi keşfettim. Taze fasulyeye bayılırım. Tam yaz sebzesi miss gibi kokar pişince. Çok da güzel olmuş ellerinize sağlık. Sizi takibe aldım:)))
    Bana da beklerim, Hayırlı kandiller diliyorum...
    http://fatoscatadlar.blogspot.com/
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle hoş geldiniz bloguma. Yaz deyince akla gelen ilk sebze herhalde taze fasülye benim vazgeçilmezlerimden. Size de hayırlı kandiller. Sevgiler...

      Sil
  7. Paylaşımlarınız çok yararlı, Drupal web tasarım firması olarak teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.