4 Eylül 2012 Salı

Ekmek Pastası


Beni tanıyanlar bilirler Allah eksikliğini vermesin ama ben beyaz ekmeği hiç yemem lezzeti ve doyurucu olmaması hoşuma gitmiyor. Ama çiçek ekmeğe karşı da ayrı bir zaafım var belki aralarında lezzet farkı yoktur ama ben birini hiç tüketmezken diğerini görünce dayanamıyorum. İlginç...
Bu tarifi Facebook'ta bir öğrencim paylaşınca öğrenmiştim. Çok güzel bir görüntüsü var diye denemek istedim. Tadı da en az görüntüsü kadar güzel oldu. Aslında bunu ekmek niyetine değil de açma niyetine tüketmek daha doğru olur. Yapınca ne demek istediğim daha iyi anlaşılıyor.
İlk yaptığımda ramazandı sahurda sıcak sıcak yemek için gece 1:00'de mutfağa girdim. Her şeyi gayet güzel yaptım derken elime yanlış bir kalıp almam maceranın başlamasına sebep oldu. Kalıbım hem büyük geldi hem de kenarından akıttı. Akan yağ fırının içinde yanınca mutfağı duman sardı ve evdeki alarm sistemi devreye girdi. Bir yandan buna çözüm bulmaya çalışırken diğer yandan site güvenliği alarmın sebebini bir sıkıntı olup olmadığını soruyor. İki ayağım bir pabuçta ne yapacağımı şaşırdım. İmdadıma eşim yetişti sağ olsun. Neyse ertesi gün misafirim geleceği halde 2 saate yakın fırın temizlemem bana çok iyi bir ders oldu. Gelelim tarifimize.

Malzemeler:
4 su bardağı un
4 yemek kaşığı şeker
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı eritilmiş tereyağı
3 yumurta
1 yemek kaşığı tuz
1 paket kuru maya
ayrıca hamuru batırmak için tereyağı
Hazırlanışı:
Ben gece geç bir saatte yaptığım için aşama aşama resmini çekemedim ama tarifi aldığım yerde çok güzel resmedilmişti. Ayrıntılı resim ordan alıntıdır.
Bütün malzemeleri karıştırıp güzel bir hamur yoğuruyoruz. Ve hamurumuzu 30 dakika mayalanması için bekletiyoruz. Daha sonra hamurumuzu 12 eşit büyüklükte bezeye ayırıyoruz. Ve hepsini çay tabağından biraz büyük olacak şekilde açıyoruz. Açtığımız hamurları kasenin içindeki eritilmiş tereyağına batırıp yarı yarıya üst üste gelecek şekilde yuvarlak kalıbımıza diziyoruz. Görüntü çiçek şeklinde olacak. 30 dakika kadar da bu şekilde mayalanmasını belkiyoruz. Ve önceden ısıtılmış fırında 200 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.
Not: Kalıbım 28 cm olduğundan biraz büyük geldi. 26 veya 24 cm lik kalıpla denerseniz daha şık bir görüntü olacaktır. Bir de bana tuzu biraz fazla geldi. Biraz tuzu azaltılabilir.


2 yorum:

  1. Oldukca sikintili bir deneme olmus. Bazen insan buyuk bir hevesle giriyor mutfaga ama hic beklenmedik terslikler insanin hevesini kiriyor. Benim de ramazan da kizgin yagin ocaga dokulmesiyle tavam alev aldi. Hemen islak bezlerle uzerini kapattim Allahtan alarm devreye girmedi. Ama cok korktum. Allah korusun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sana da büyük geçmiş olsun. Gerçekten bazen hiç umulmadık kazalar gelebiliyor başımıza. Allah korumasa sonuçları daha ağır olurdu herhalde. Rabbim korku versin acı vermesin derler bizde. Sevgiler...

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.