5 Kasım 2012 Pazartesi

Kelebek Pasta





Bir süredir pasta yapmıyordum. Ama bu suskunluğumu bu hafta iki tane yaparak bozdum. İkisini de canımın içi yeğenim için yaptım. Fotoğraftaki yaptığım ikinci pasta, birincisini anaokulundaki doğumgünü için yaptım. Resmi elime geçince eklerim inşallah. İkincisini de evdeki kutlama için yaptım. Bakar mısınız şu suratın sevimliliğine. Renklerin uyumuna da ayrıca dikkatinizi çekmek istiyorum. Sevgiyle yapılan her şeyin güzel olduğunun bir kanıtı. Gelelim tarifimize.
Malzemeler:
Pandispanyası için:
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
1 kahve fincanı ılık su
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
Kreması için:
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı un
2 tatlı kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yumurta
1 paket sade kremşanti (1 su bardağından 1 parmak az süt ile çırpılacak)
İçi için:
3 tane muz

Hazırlanışı:
Pandispanyamızı mümkünse 1 gün öncesinden hazırlayıp streç film ile sarıp buzdolabında bekletelim ki daha kolay kesilsin.


Pandispanya için önce yumurta, su ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra un, kabartma tozu ve karbonatı eleyerek ilave ediyoruz. 1 dakika kadar karıştırdıktan sonra altına yağlı kağıt serilmiş 26cm çapındaki kelepçeli kalıba döküyoruz. Kalıbımızın kenarlarını kesinlikle yağlamıyoruz. Hava kabarcıkları oluşmasın diye kalıbı 3-4 kez masaya vuruyoruz. Ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40-45 dakika kadar pişiriyoruz. Çıkarırken mutlaka kürdan testi yapıyoruz. Her fırının pişirme süresi farklı olabilir.
Bekleyen pandispanyayı ortadan ikiye bölüyoruz. Eğer benim gibi kelebek formu vermek isterseniz resimlerdeki gibi kesip şekillendirebilirsiniz.
Kremanın krem şanti hariç bütün malzemelerini bir tencerede bir araya getiriyoruz ve biraz karıştırıp kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişiriyoruz. Pişen kremamızı ara ara karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. Krem şantimizi hazırlıyoruz ve yarısını soğuyan kremamıza ilave edip karıştırıyoruz. Kalan krem şantiyi pastanın üstüne sürmek için buzdolabına kaldırıyoruz. Pandispanyamız yumuşak olduğu için ıslatmaya gerek yok ama daha yumuşak olsun diyorsak 1/2 bardak kadar sütle ıslatabiliriz. Servis tabağına aldığımız pandispanyamızın birinci katının üstüne kremamızı sürüyoruz ve dilimlenmiş muzları her yerine diziyoruz ve pastanın ikinci katını üzerine kapatıyoruz. Eğer şeker hamuru ile kaplamayacaksak kalan kremayı üstüne sürüp en üstünü de krem şanti ile süsleyebiliriz. Ama şeker hamuru ile kaplayacaksak üstüne sadece krem şanti sürüp şeker hamuru ile dilediğimiz biçimde süsleyebiliriz. Ellerimize sağlık.
Veeee Meleğim pastayı ilk gördüğünde...
Maşallah diyelim





13 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım pastan harika.yegenimizinde doğum günü kutlu olsun.

    YanıtlaSil
  2. Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.Yeğeninizede mutlu uzun seneler:))

    YanıtlaSil
  3. sahiden çok cici olmuş ellerine sağlık.miniğin doğum günü kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  4. Ulku'cum pastan cok guzel olmus. Cok ilginc ve pratik bir yontemmis gercekten. Ellerine saglik.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sibelciğim çok teşekkür ederim senin gibi bir usta tarafından beğenilmek gurur verdi. Senden öğrendiklerimi henüz hayata geçiremediğim için çok üzülüyorum. Yoğunluğum çok ama en kısa zamanda bir deneme yapmayı istiyorum. Sevgiler...

      Sil
    2. Pasta n cok guzel ellerine saglik cnm ..peki uzerindeki seker hamurunu nasil yaptin??

      Sil
    3. şeker hamurunu hazır aldım. Ufak topları da renklendirerek kullandım

      Sil
  5. Merhaba pastaniz cok güzel..yalniz kalibi 26cm demissiniz biraz küçük geldi bana fotoğrafta buyik gorunuyor..kizimin dogum günune yspucsm 15 kişilik bir sinifi var kreşte ;) nasil olcuyle yapmaliyim tepsi boyutu ne olmali yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba biraz geç oldu ama 26cm küçük olmuyor. Ama dilerseniz biraz daha büyük kalıpta aynı ölçülerle yapabilirsiniz biraz ince olur veya malzemeleri arttırarak da iyi bir sonuç alabilirsiniz. Kolay gelsin. Kızınıza nice yaşlar

      Sil
  6. Merhabalar... kızınıza mutlu yaşlar dilerim... pastası da harika olmuş... elinize sağlık...bu arada bloğunuzu yeni farkettim... ben de beklerim... sevgiler
    Selma'nın Organik Mutfağı

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.