27 Eylül 2011 Salı

Beyaz Lahana Sarması

Malzemeler:

1 adet orta boy lahana
300g kıyma
4 büyük baş kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı pirinç
Yarım yemek kaşığı domates salçası
tuz, karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı (eğer kıymanız yağlıysa azaltabilirsiniz)
1 yemek kaşığı nane

Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı domates salçası (biber salçası da çok yakışıyor)
Kaynamış su

Hazırlanışı:

Önce lahananın tersini çevirip koçan kısmını bıçakla keserek çıkartıyoruz ve  yapraklarını tek tek ayırıyoruz. Sonra derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekletiyoruz. Daha sonra bunları süzgece alıp soğumaya bırakıyoruz. Bu arada belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlıyoruz.
Sarma işlemine gelince lahananın yapraklarındaki sert damar kısmını bıçakla kesip çıkarıyoruz. Çıkan damarları -sarmalar tencerenin altına yapışmasın diye- tencerenin tabanına seriyoruz. Büyük yaprakları bir kaç parçaya ayırdıktan sonra sarmalarımızı sarıyoruz.
Sarmaları tencereye dizdikten sonra üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdiriyoruz. Yarım yemek kaşığı domates veya biber salçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine döküyoruz. Ayrıca sarmalarla yüze yüz gelecek biçimde kaynamış su ekliyoruz. Üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatıyoruz(böylece sarmalar üste çıkmıyor ve dağılmıyor). Su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Ellerimize sağlık. Yiyenlere afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.