29 Mayıs 2012 Salı

Zeytinyağlı Semizotu


Az önce semizotunu ayıkladım yıkadım süzülünceye kadar kıyma da çözülür gideyim bloguma tarif yazayım dedim. Resimlerini de piştikten sonra eklerim diye düşünürken baktım geçenlerde yaptığım zeytinyağlı semizotunun resmi var elimde bari bunu ekleyeyim dimi. Semizotunun her şeyini severek tüketiyoruz. Eşim de ben de ekşimsi tadını seviyoruz. Çocuklar pek hoşlanmıyor ama bulgur o ekşi tadı alıyor. Çocuklar yiyecekse pirinç veya bulgur ilave etmenizi öneririm.

Malzemeler:
1 demet semizotu
1 tane iri soğan
2 diş sarmısak
2 yemek kaşıvı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
2 yemek kaşığı kadar bulgur
1/2 su bardağı su
yeterince tuz

Hazırlanışı:
Semizotunu ayıkladıktan sonra bol suyun içinde birkaç kere yıkıyoruz. Ben suyun içinde biraz bekletiyorum. Semizotu da ıspanak gibi çok topraklı olabiliyor. İyice yıkamak çok önemli. Süzüldükten sonra yaklaşık 2-3 cm boyunda olacak şekilde doğruyoruz. Diğer tarafta tenceremizde ince ince doğradığımız soğan ve sarmısağımızı yağda kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara azcık salçamızı ilave edip bir iki çeviriyoruz ve üstüne semizotumuzu ilave ediyoruz. İyice karıştırdıktan sonra yıkadığımız bulgurumuzu ilave ediyoruz ve kaynamasını bekliyoruz. Semizotu çok su bırakan bir sebzedir. Kısık ateşte pişiriyorsanız hiç su ilave etmeye gerek yok. Hızlı ateşte biraz ilave etmek gerekebilir. Kaynadıktan sonra tuzunu da ilave ediyoruz ve karıştırıp pişmeye bırakıyoruz. Çabuk pişer piştiğini saplarının yumuşamasından anlarız. Ellerimize sağlık.

11 yorum:

  1. semizotnun her halini çok severim ellerine sağlık arkadaşım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Çok lezzetli bir sebze gerçekten. Sebze sevmeyenlerin çok şey kaçırdıklarını düşünüyorum. Sevgiler...

      Sil
  2. Çok güzel bir yemek olmuş,semizotuna bayılırım.Ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Yazın bol bol yapıp yiyebilmek dileğiyle sevgiler...

      Sil
  3. semizotu çok güzel yanlız tozunu toprağını temizlemesi bi dert onca uğraşa rağmen pişirince sadece bir tabak çıkar benim o yemeğimden :) yinede yemesi güzel ekşimside tadı,sizinde elinize sağlık öğretmenim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Evet biraz uğraştırıyor. Ama o lezzete değiyor doğrusu. Sevgiler...

      Sil
  4. Çok severim.Ellerine sağlık canım.Sevgiler:)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.