23 Ağustos 2011 Salı

Süpürge Tatlısı

  Yıllardır özel zamanlarda annemin o güzel ellerinden yediğimiz süpürge tatlısı, adı biraz garip olduğu için annem bazen fiyonk tatlısı da diyor. Bu tatlınin hazırlanışı biraz meşakkatli o yüzden bugüne kadar yapmaya hiç cesaret edememiştim. Bu bloğu oluşturmamdaki amaçlardan biri değişik ve eski lezzetleri, özellikle annemden öğrendiklerimi, paylaşmak olduğundan bu tatlıyı denemeye karar verdim.
Ve sonuç: eşim karşımda afiyetle yiyor.

Malzemeler:

Hamuru için
1 yumurta
1/2 çay bardağı kadar su
1 fiske tuz
aldığı kadar baklavalık un (baklava hamuru kıvamında olacak)
açmak için nişasta

Şerbeti için
1+1/2 su bardağı su
1 su bardağı şeker

Açmak için oklava
kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı:
Şerbeti ılık kullanacağımız için önce şerbetimizi kaynatıyoruz. Yaklaşık 15-20 dak.
Bu arada hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz. Unumuzu yavaş yavaş ekliyoruz ve hamurumuzu iyice yoğuruyoruz. Elimize yapışmayan bir hamur olmalı fakat çok sert de olmamalı yoksa açmak çok zor olur.
İyice yoğurduğumuz hamurumuzu bezelere ayırıyoruz. Bezeyi elimizle iyice yuvarlıyoruz. 1 tatlı kaşığı kadar nişastanın yarısını hamuru açacağımız yere döküyoruz üstüne hamurumuzu koyuyoruz ve nişastanın kalanını da hamurun üstüne döküp açmaya başlıyoruz. Hamurun ince açılması önemli. İnce hamur daha lezzetli oluyor.

Açtığımız yufkayı önce yaklaşık 10cm genişliğinde şeritlere bölüyoruz. Sonrada ilk resimdeki gibi dikdörtgenler kesiyoruz. Daha sonra ikinci resimdeki gibi kenarlarını büzüp iyice yapıştırıyoruz. Bu arada işlemleri mümkün olduğunca hızlı yapmak önemli çünkü hamur kuruyunca kenarlar yapışmıyor.
Hazırladığımız hamurları bekletmeden bol yağda arkalı önlü kızartıyoruz. Yağın sıçramaması için kızaranları önce tabağa çıkarabiliriz. Sonra dikkatli bir şekilde ılık şerbetin içine bırakıyoruz. Biraz şerbetlenince servis tabağına alıyoruz.



Hamurun geri kalanına da aynı işlemleri sırasıyla uyguluyoruz.
Evet biraz yorulduk fakat tadına bakan kişinin yüzündeki memnuniyet ifadesi ve iltifatları bütün yorgunluğumuzu aldı. Ellerimize sağlık
Ayrıca eklemek isterim ki ben öyle her zaman hamur açan bir insan değilim. Ben yaptıysam siz de yaparsınız.

5 yorum:

  1. merhabalar tekrar:)
    ce cici bir tarif bu.
    hemen not alındı..
    kaleminize,sayfanıza,tariflerinize bayıldım...:)
    seve seve izleyiciniz oldum hemen..
    bende sizi bekliyorum sayfama..
    kucak dolusu sevgilerle..
    :)

    YanıtlaSil
  2. Bu bulutlu ve yağmurlu İstanbul gününde yazdıklarınız sıcacık bir güneş gibi ısıttı içimi. Çok teşekkür ederim. Acemice yürüttüğüm bloğumun sizin gibi profesyonel bir blogger tarafından övülmesi çok mutluluk verici. Sayfanıza geldim, gördüm, bayıldım ve tüyolarımı aldım. Tariflerinize bayıldım. İlk fırsatta deneyip yorumlarımı yazarım inşallah. Benden de size kocaman sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. çookk naziksiniz:)
    teşekkür ederim..
    çok profesyonel sayılmam bende..
    kendi çapımda eğleniyorum işte:)
    her zaman beklerim sayfama..
    çok mutlu oldum bende yorumunuz karşısında:))
    takipçinizim bende..
    kalbii sevgilerimle..
    :)

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir de değişik tatlı hamurda çok ince açılmış elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Çok da leziz çıtır çıtır. Denemenizi tavsiye ederim. Sevgiler...

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.