31 Mart 2012 Cumartesi

Kıymalı Bezelye ve Arpa Şehriyeli Pilav


Dün fotoğraf makinemin içindeki fotoları temizliyordum. Malum bahar temizliği :) Makinem de nasibini aldı. Derken bu resmi gördüm. Bunu çektiğimi hiç hatırlamıyorum. Üstünden de bayağı bir zaman geçmiş diye düşünürken evdekileri sorguya aldım. Evet çok unutkan oldum. Ama bu kadar da değil. İki soru ve fail ortaya çıktı. Tabii ki kızım. İlk vukuatı Ispanak yemeği sanıyordum. Ama öyle değilmiş. Çocuklara her hareketimizle örnek oluyoruz bunu unutmamalıyız. En ilgisiz anların da bile onların takibindeyiz. Bunun farkında olup her an ona göre davranmalıyız. Kesinlikle davranışlar sözlerden daha etkili oluyor. Bir de benim ki gibi anne hayranı bir kızınız varsa işiniz iş. Kendinizi çocuğunuzda görmek hem güzel hem de biraz sıkıntılı bir durum. Büyümüş te küçülmüş sanki. Neyse bir resim karesinden konuyu nerelere getirdim. Gelelim tarifimize. Bu da göz kararı yaptığım bir yemektir. Yaın sonunda bezelye ayıklayıp buzluğu koyarım ve kış aylarında bolca pişiririm. Eşim pek aramaz ama çocuklarım bayılıyor. E evde pek çok şeyde olduğu gibi yemekte de çocukların istekleri ön planda kimse kusura bakmasın.

Malzemeler:
3 su bardağı kadar bezelye
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tane iri kuru soğan
200 gr kadar kıyma
2-3 tane havuç(küçük küpler şeklinde doğranmış)
1-2 tane patates(yemeklik doğranmış)
1/2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
tuz

Hazırlanışı:
Yemeklik doğradığımız soğanları sıvı yağ da kavuruyoruz. Biraz kavrulunca havuçları ilave ediyoruz. Biraz kavurduktan sonra kıymayı ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. (Kıymamı buzluktan çıkarıp biraz açılınca küp küp doğruyorum ve karıştırırken ezmiyorum. İri iri kalıyor. Öyle seviyoruz) Kıyma da kavrulunca salçaları ilave ediyoruz. Bir iki çevirdikten sonra. Üstüne kaynar su dökerek açılmalarını sağladığımız bezelyeleri ilave ediyoruz ve biraz karıştırdıktan sonra üzerine gelecek kadar suyumuzu ilave ediyoruz. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişiriyoruz. Pişmesine yakın patateslerimizi ve tuzumuzu ilave ediyoruz. Bütün malzemeler yumuşayınca yemeğimiz pişmiş demektir. Ellerimize sağlık.

Pilav için
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
İki avuç dolusu arpa şehriye
1 kaşık sıvıyağ
1 tatlı kaşığı kadar tereyağ
3-4 su kadar kaynara yakın su (pirinci ıslatmak için)
2 su bardağı kaynar su (pirincin cinsine göre değişebilir. Pirinciniz çok su çekiyorsa bu miktar artar)
tuz

Hazırlanışı:
1 saat kadar öncesinden pirincimizi kaynara yakın suyla ıslatıyoruz bir yamak kaşığı kadar tuz ilave edip karıştırıyoruz ve soğuyuncaya kadar bekletiyoruz. Soğuyan pirinçleri güzelce 4-5 defa yıkıyoruz. Yıkarken yumuşak hareketler yapıyoruz ki pirinçlerimiz kırılmasın. Pirincimiz süzülürken. Yağımızı eritip arpa şehriyelerimizi kavurmaya başlıyoruz. İstediğimiz renge yaklaşınca tencereyi okaktan alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz. Tencerenin sıcaklığında şehriyeler kavrulmaya devam ediyor o yüzden arada karıştıralım. Eğer biraz soğumadan suyunu koyarsak yanabiliriz dikkat edelim. Biraz soğuyunca  suyumuzu ilave ediyoruz. Kaynayınca süzülen piriçlerimizi ilave ediyoruz (Su pirinçlerin 1 parmak kadar üstüne çıkacak). Kaynamasını bekliyoruz. Kaynayınca tuzumuzu ilave edip karıştırıyoruz. Kapağını kapatıp kısık ateşte üstü göz göz oluncaya kadar pişiriyoruz. Pilavı ağzınıza aldığınızda dişinize yapışmamalı. Pişince altını kapatıp ocaktan alıyoruz. Alttan gelen ısı pişirmeye devam etmesin diye. Üstüne havlu peçete serip kapağı kapatıyoruz ve dinlendiriyoruz. Ben servisten önce pilavı mutlaka karıştırırım yağı altta kalmasın diye. Yağı az kullandığım ve kavurmadığım için pilav konusunda iddialı değilim. Ama pilavım tane tane olur. Lezzeti kötü değil yanlış anlaşılmasın. Bir deneyin derim. Damak tadınıza uyabilir. Ellerimize sağlık.

4 yorum:

  1. Canım benim:)
    Gene çok güzel.
    Müsadenle öğle yemeği için tabağı aldım
    :)))))
    Ayşecin muhabbetle kucaklıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Ayşeciğim. Afiyet şeker olsun. Sevgiler

      Sil
  2. günaydınlarrr,,
    oğluşumun en sevdiği yemeklerdendir ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Benim oğlum da bayılıyor. Sevgiler...

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.