28 Mart 2012 Çarşamba

Yoğurt Çorbası

Bizim evde en çok sevilen ve dolayısıyla en çok pişen çorba oğlumun deyişiyle pilavlı çorba. Farklı isimleri ve yapılışları olabilir ama ben annemden öğrendiğim şekilde yapıyorum. Bazı şeyler vardır hep göz kararı yapılır bu çorba da benim için öyle. Bu sefer pirincini ölçerek koydum daha güzel tarif edebileyim diye. Diğer malzemelerin çoğu yaklaşık ölçüleri. Yaparken zorlanmayacağınızı umuyorum.

Malzemeler:
1/2 su bardağı pirinç
10 su bardağı su (kıvamına göre arttırabilirsiniz)
Terbiyesi için
1 yumurta
5-6 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı un
1 su bardağı kadar su
Üstüne
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1/2 yemek kaşığı domates salçası
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
tuz, kuru nane

Hazırlanışı:
Ayıklanıp yıkanmış pirinçlerimizi 5 bardak kadar suyun içinde kısık ateşte haşlıyoruz. 4 bardak kadar suyu da ilave edip kaynamaya bırakıyoruz. Diğer tarafta terbiyemizi hazırlıyoruz. Yumurtayı derin bir kabın içinde tel çırpıcıyla güzelce çırpıyoruz. Yoğurt, un ve suyu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Daha sonra çorbanın suyundan bu karışıma ilave ederek karışımı ılıklaştırıyoruz ki çorbaya eklediğimizde kesmesin. Çorbayı kaynayıncaya kadar ara ara karıştırarak karışımla özdeşleştiriyoruz. Kıvamı koyu gelirse bu aşamada su ilave edebiliriz. Kaynayan çorbayı 10 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Son dadikalarında tuzunu da ilave ediyoruz. Diğer tarafta sıvıyağda salçaları eritip pişmiş olan çorbaya ilave ediyoruz ve güzelce karıştırıyoruz. Bol nanesini de ilave ettikten sonra çorbamız hazırdır. Ellerimize sağlık
*Unutmayalım terbiyeli çorbalarda tuz terbiyeden sonra ilave edilir.

12 yorum:

  1. bende önceden yaparken tuzu koyuyordum daha sonra keşfetmiştim tuzu koymamayı:))şimdi bunun sarımsaklı ve salçasız olanını yapıyorum.bunuda denicem sevgiler elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Salçanın çok yakıştığını düşünüyorum özellikle de biber salçası. Denemeye değer. Sevgiler...

      Sil
  2. Ben de salçasız olarak yapıyorum.Biz de yayla çorbası diyoruz.
    Ellerine sağlık canım,nefis bir lezzet.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Yayla çorbası da denilebilir aslında malzemeler aynı sanki. Sevgiler...

      Sil
  3. mmmmhh.bu çorba bana ev kokusunu hatırlatıyor.dünyanın neresine gidersem gideyim bu çorbayı pişirsem evde hissediyorum..ellerine sağlık canım.
    Canım benim mümkünse yorumlar için kelime doğrulamayı kaldırabilirmisin her seferinde epey bir boğuşuyorum yanyana gelmiş tuhaf harflerle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Vatan hasreti zordur. Annemden bilirim. Allah yardımcın olsun.
      Kelime doğrulamayı kaldırmayı denedim ama beceremedim galiba. Yanlış yerden mi yapıyorum acaba yönlendirebilir misin beni? Verdiğimiz geçici rahatsızlıktan dolayı özür dileriz:)))

      Sil
  4. Ben de salçasız yapanlardanım :)) Bunun da tadı değişik olabilr. Denemek lazım. :)) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Berfinciğim. Denemeye değer olduğunu düşünüyorum. Sevgiler...

      Sil
  5. benimde çok sevdiğim bir çorba
    hatta bende çocukkken düğün çorbası dermişim
    bizim düğünlerde mutlaka yapılır
    sevgiler
    tekrar görüşmek üzere

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki farklı isimlerle yaptığımız hep aynı çorbaymış. Görüşmek üzere. Sevgiler...

      Sil
  6. Ellerine sağlık çok severim mis gibi:)

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.