7 Aralık 2011 Çarşamba

Aşure


Aşure gününün bereket simgesi haline gelmiş geleneksel tatlımız. Geleneksel olunca en güzelini anneler yapar ve öğretir. Ben de annemden öğrendiğim şekilde yaparım ve de çok severim. Yiyenler de genelde beğenirler. Komşulara dağıtmadan olmaz tabii. Bu sene bu işi kızım üstlendi. Ve büyüdüğünü bir kez daha kanıtladı bana.  O kadar mutlu oldum ki bütün yorgunluğum bir anda gitti sanki.
Gelelim aşuremizin tarifine.

Malzemeler:
500 gr aşurelik buğday
250 gr kuru fasülye
250 gr nohut
6-7 su bardağı toz şeker
1 tane defne yaprağı
10 tane karanfil
1 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 su bardağı kuru üzüm
10-15 tane kuru kayısı
1 portakal kabuğu

süslemek için fındık, ceviz, tarçın, nar

Hazırlanışı:
Buğdayı bir gece öncesinden güzelce yıkayıp, aşureyi pişireceğimiz büyükçe (ben 7 lt. tencerede yaptım)
bir tencerede üzerine çıkacak kadar su koyup bir taşım kaynatıyoruz ve bu suyu döküyoruz. Tencereye tekrar su koyuyoruz. Bu sefer tencerenin yarısına kadar ve tekrar bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz. Tencereyi başına kadar su ile doldurup kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde sabaha kadar bekletiyoruz. Kuru fasülye ve nohutu da güzelce yıkayıp ayrı ayrı sabaha kadar suda bekletiyoruz.
Ertesi gün Buğdayın altını kısık ateşte açıyoruz ve yavaş yavaş pişmeye bırakıyoruz. Kaynayan buğdaya defne yaprağını ve karanfili ilave ediyoruz. Kuru fasülye ve nohutu ayrı ayrı düdüklüde 10'ar dakika pişiriyoruz. Nohutun kabuklarını soyuyoruz. Üzümlerimizi yıkayıp suda bekletiyoruz. Kuru kayısıları ince ince doğrayıp yıkıyoruz. Kayısıyı da suda bekletiyoruz. Portakalın dışını yani turuncu kısmını rendeleyip kabuklarını soyuyoruz ve kabukları ince ince doğruyoruz. Buğdayı iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Şekeri koymadan önce buğdayın tamamen pişmiş ve koyu bir kıvamda olması gerekiyor. Şeker kıvamı açıyor. Şekerle beraber tuzu, sütü, portakal kabuklarını koyup bir süre daha pişiriyoruz. Fasülye ve nohutları da ilave ettikten sonra iyice özdeşleşene kadar pişiriyoruz. Altını kapattıktan sonra suyunu döküp iyice sıktığımız üzümleri ve kayısıları ilave edip karıştırıyoruz. Bu arada defne yaprağı ve karanfilleri aşuremizin içinden çıkarmayı unutmuyoruz. Kâselere paylaştırdığımız  aşuremizi üstü kabuk bağladıktan sonra süslüyoruz. Ellerimize sağlık
Ben unuttum ama siz isterseniz içine kabukları soyulmuş badem ilave edebilirsiniz. Çok yakışıyor.

2 yorum:

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.