4 Nisan 2012 Çarşamba

Ev Yoğurdu



Kutu sütlerin zararlarının çok konuşulduğu şu günlerde ben de ev yoğurdunu tarif edeyim dedim. Pek çok kişi yoğurt mayalamayı biliyordur diye düşünüyorum. Hiç yapmadıysanız bebeğinize yapmışsınızdır. Doktorlar her anneye bunu mutlaka öneriyorlar. Ama bilmeyenler için paylaşmak lazım dimi.
Ben kendimi her zaman çok kısmetli ve şanslı hissetmişimdir. Benim annem genç yaşında evlenip Almanyalara gitmiş ve sonrasında da hep İstanbul da yaşamış olmasına rağmen özünü hiç kaybetmemiş bir insandır. Beni yetiştirirken de hep bana yaptıklarıyla örnek olmuştur. Belki anne olmadan önce bunun çok farkında değildim. Ama şimdi çocuklarımla ilgili ne olursa aklıma annemin uyguladığı şeyler geliyor ama doğru ama yanlış bunları bir düşünüyorum. Bunların arasında o zamanlar hiç hoşlanmadığım şeyler de var tabii ki. Aralarından günümüz için doğru olanları ayıklayıp uygulamaya çalışıyorum. Her şeyi annem den öğrendiğim için mutluyum.
Bir yoğurt bana neler yazdırdı yine neyse. Diyeceğim şuydu aslında çok çalışkan bir hanım olan anneciğim hiç bir şeyin hazırını kullanma taraftarı değildir. Ben de tam olarak başaramasam da bu yolda ilerlemeye çalışıyorum. Uzunca bir süre günlük sütlerden mayaladığım yoğurdumu şimdilerde aldığım açık sütle mayalıyorum. Ve bundan dolayı da çok mutluyum. Evet hazır yoğurtlar kadar katı olmuyor ama lezzeti çok iyi. Salatalar için hazır yoğurt aldığımı da söylemeden geçmeyeyim.

Malzemeler:
1 lt süt
1 yemek kaşığı kadar yoğurt
üstünü örtmek için sofra bezi

Hazırlanışı:
Sütümüzü kaynatıyoruz. Daha sonra soğumaya bırakıyoruz. Eğer mutfak termometremiz varsa sütün sıcaklığı 40-45 derece gibi olmalıdır. Termometremiz yoksa küçük parmağımızı süte batırıp 7 ye kadar sayıyoruz parmağımız dayanıyorsa sütümüzün sıcaklığı iyi demektir. Yoğurdumuzu biraz sütle sulandırıyoruz ve sütümüze katıp karıştırıyoruz. Kabımızın kapağını kapatıp sofra beziyle iyice sarıyoruz. Hatta üstüne daha kalın şeyler sararak daha iyi bir sonuç elde edebiliriz. Kışın kalorifer yanına koyabiliriz. 4-5 saat kadar mayalanmasını bekliyoruz. Soğuttuktan sonra afiyetle yiyebiliriz. Ellerimize sağlık.

8 yorum:

  1. Ben de kendi yoğurdumu kendim yapıyorum yıllardır, herkese de tavsiye ederim...
    Ellerine sağlık, var mı evde yapılmış yoğurd gibisi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kesinlikle öyle. Ne yediğimizi biliyoruz en azından. Sevgiler....

      Sil
  2. Bende yogurdu kendim yapıyorum.daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.Sütün kaynatma süresini biraz uzun tutabilirsek yoğurt daha katı olabiliyor.ellerinize sağlık. sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Kesinlikle daha sağlıklı. Uzun süre bozulmayan. Bozulunca da küflenen şey yoğurt mudur bilemiyorum. Benim bildiğim yoğurt ekşir. Sevgiler...

      Sil
  3. Ellerine sağlık canım.Ev yoğurdunun yerini hiç bir yoğurt tutamaz:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekküe ederim canım. Kesinlikle öyle. Sevgiler...

      Sil
  4. bende yoğurdumu evde yapıyorum hem sağlıklı hemde daha leziz,eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Ayrıca içinde de ne olduğunu biliyoruz dimi. Sevgiler...

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.