13 Aralık 2011 Salı

Etli karalahana sarması


Sadece karadenizlilerin değil ağzının tadını bilen herkesin severek yediği çok lezzetli bir yemektir karalahana sarması. Bir de lahanası Rize'den geldiyse lezzetine doyum olmuyor. Fazla söze gerek yok aslında resim her şeyi anlatıyor.

Malzemeler:
25-30 adet karalahana yaprağı
250 gr kıyma
1 çay bardağı
pirinç
1 çorba kaşığı salça
2 adet kuru
soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı (Eğer varsa kemik)
3 su bardağı su  


Hazırlanışı:
Ayıkladığımız lahanalarımızı iyice yıkadıktan sonra saplarını koparıyoruz. Derince bir tencerede kaynamakta olan 3-4 lt. suya 1 yemek kaşığı kadar tuz ilave ediyoruz. Lahanaların önce saplarını sonra yapraklarını bu suya koyuyoruz ve pişirmeye başlıyoruz. Pişirme süresi yaprağın sertliğine göre değişiyor. Pişip pişmediğini lahana sapından anlayabiliriz. Sapı iki parmağımızla sıkıyoruz. Eğer yumuşamışsa pişmiş demektir. Yaprakları bir süzgece veya kevgire çıkarıp soğumalarını bekliyoruz.
Bu arada sarmanın içini hazırlayabiliriz. İyice yıkadığımız pirinci, ince kıyılmış maydanozu, ince doğranmış soğanı, tuzu, karabiberi ve salçayı kıymayla güzelce karıştırıyoruz. Bu karışım çok sert olmasın diye azcık ılık su ilave edebiliriz.
Lahana yaprağı büyükse ortadaki damarını çıkarıp yaprağı ortadan ayırıyoruz. Yaprağı parlak tarafı, yani dışı alta gelecek şekilde düz bir zemine koyuyoruz. Yaprağın büyüklüğüne göre yaklaşık bir tatlı kaşığı iç malzemeden koyup yaprağın önce yanlarını içe katlıyoruz, sonra sarıyoruz. Sarma işlemini fazla sıkı yapmıyoruz. Çünkü pişince pirinçler şişiyor.
Derince bir tencereye önce kemiğimizi boş kalan yerlere de sapları koyuyoruz ve sarmalarımızı diziyoruz. Sarmaları düzenli dizmemeye dikkat ediyoruz ki rahat pişsinler. Yaprakların üstüne de kalan yaprak varsa seriyoruz. Üsteki sarmaların rengi değişmesin diye. Eğer kemik koymadıysak bu aşamada tereyağ veya sıvıyağ ilave ediyoruz. Kaynattığımız suyumuzu da koyup pişirmeye başlıyoruz. Koyduğumuz su sarmaların iki parmak altına kadar olmalı . Sarmaların pişip pişmediğini içinin pişmesinden anlayabilirsiniz. Ellerimize sağlık...
Annemin özellikle söylediği şeyler kemiğin sarmaya lezzet vereceği, maydanoz ve soğanın bol olursa lezzeti arttıracağıdır. Her ne kadar onun söylediği gibi yapmaya çalışsam da onun verdiği lezzeti vermem mümkün değil :))) Herkese kolay gelsin.

8 yorum:

  1. Mis mis... Şu an saat 22:50 ve benim canım etli karalahana sarması çekti. Olsada yesem... :))

    YanıtlaSil
  2. bayılırımm..
    ellerinize sağlık..
    attım ağzıma bi tanecik müsadenizle:)
    kucak dolusu sevgiler..
    :)

    YanıtlaSil
  3. Berfincim eeee artık dener ve yorumlarsın inşallah:) Vakit bulamazsan bana gel yaparım sana tadını yorumlarsın.sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Ayşegül Hanım teşekkür ederim, afiyet şeker olsun. Bir tane daha alsaydınız :)) sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bende çok severim ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim Gülin. Denersen yorumunu beklerim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Hmm.Karalahana sarması.Tadınada bakamadık ki :))

    YanıtlaSil
  8. Sevgili FrauKoç'un 100'lük öğrencisi bir gün size de yaparım inşallah. sevgiler...

    YanıtlaSil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.