22 Ocak 2012 Pazar

İrmik Helvası











İrmik helvası bizim evde çok sevilir. Özellikle kızım bayılır. O kadar çok seviyor ki benden karne hediyesi olarak irmik helvası istedi. Karnesiyle yüzümüzü güldüren kızıma gülen helvalar yaptım. Siz de irmik helvasını tane tane sevenlerdenseniz buyrun helvaya.

Malzemeler:
2 su bardağı irmik
1 su bardağı sıvıyağ (ben1 parmak kadar az koyuyorum)
1 paket çam fıstığı
2,5 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı süt

Hazırlanışı:
Önce derince bir tencereye sıvıyağı, çam fıstığını ve irmiği koyuyoruz. Kısık ateşte sürekli karıştırarak fıstıklar kızarıncaya kadar kavuruyoruz (Yaklaşık 45 dakika kadar). Kavrulan irmiği kenara alıyoruz ara ara karıştırarak ılımasını bekliyoruz. Başka bir tencerede karıştırdığımız süt ve şekeri ateşe koyuyoruz ve tam kaynamadan ateşten alıyoruz irmiğin üstüne boşaltıyoruz. Tenceremizin altını hızlı açıyoruz ve kaynayıncaya kadar ara ara karıştırıyoruz. Kaynayınca altını kısıyoruz kapağını kapatıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz (Yaklaşık 20 dakika). Arada bir karıştırıyoruz ki dibi tutmasın. Suyunu çektiğini gördüğümüzde altını kapatıyoruz. Bu aşamada helvamız yenmeye hazır. Fakat tane tane olmasını istiyorsak helvamızın kapağını kapatıyoruz üstüne sofra bezi örtüyoruz ve bir kenarda 10 dakika kadar dinlendiriyoruz. Sonra bir çatal yardımıyla helvamızı karıştırıyoruz. İrmiklerin arasına hava dolmasını sağlayacak şekilde ezmeden karıştırmamız gerekiyor. Tenceremizin kapağını tekrar kapatıyoruz üstünü örtüyoruz ve 5 dakika sonra karıştırma işlemini tekrar yapıyoruz. Helvamız ılıklaşıncaya ve tane tane oluncaya kadar aynı işlemi tekrarlıyoruz. Helvamız afiyetle yenmeye hazır. Ellerimize sağlık.

4 yorum:

  1. mımmmm bende bayılırım vallahi.ellerinize sağlk.

    YanıtlaSil
  2. Cok hos olmus:) Ben de cok severim irmik helvasini. Ellerinize saglik.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Selen. Gelişini iple çekiyorum. Sevgiler...

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.