21 Nisan 2012 Cumartesi

Kavurmalı Poğaça




İlk resimdeki tabakta Yoğurtlu tavuklu salata var. Daha önce tarifini vermiştim. Çok sevdiğim bir lezzettir. Hem pratik hem de çok lezzetli. Diğer salatada pancar salatası. Canım annem yapmış. Elleri dert görmesin. Tarifini annemden öğrenmem lazım. Gerçi annemin uydurma tarifleri vardır. Bu da öyle galiba. Neyse öğrenirim inşallah. 3. resimdeki Süpürge Tatlısı yine annemden çok da güzel olmuştu. Onun tarifini de daha önce vermiştim. Gelelim kavurmalı poğaçaya mükemmel olmuştu. Ben genelde poğaçaları mayalı bir tarifim var ona göre yapıyorum. Yumuşacık ve lezzetli poğaçalar elde ediyorum. Bu sefer de aynı poğaçayı içine ev kavurması koyarak yaptım.


Malzemeler:

Hamuru için:
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt (yoksa süt de olabilir)
1 yumurta akı (sarısını üstüne süreceğiz)
1 çay bardağı kadar sıvıyağ
1 paket yaş veya kuru maya
1 çay kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı kadar tuz
2-3 tatlı kaşığı kadar şeker (isteğe bağlı)
aldığı kadar un (ele yapışmayan yumuşak bir hamur)

İçi için:

İçi için miktar veremiyorum. Hem ev kavurması olduğu için ölçemedim hem de ben oldukça bol kullanmayı severim içini. Siz evdeki malzemenize göre ayarlayabilirsiniz.

Hazırlanışı:

Önce kullanacağımız içi hazırlıyoruz.
Eğer yaş maya kullanıyorsanız önce ılık süt ile iyice eritmek gerekiyor. Kuru maya kullanıyorsanız onu una katıp karıştırmak gerekiyor.
İlk olarak sıvı malzemeleri iyice karıştırıyoruz. Sonra kuru malzemelerimizi ilave edip yoğurmaya başlıyoruz. Unumuzu azar azar ilave ediyoruz. Hamurumuzun yumuşak olması çok önemli hatta biraz ele de yapışmalı ki piştiğinde yumuşacık olsun. Ellerimizi arada bir yağlarsak hamur fazla yapışmaz.
Genelde mayalı hamurlar bekletilir ama ben bekletmiyorum. Sadece hazırladıktan sonra tepside mayalanmaya bırakıyorum.
Yoğurduğumuz hamurdan ellerimizi güzelce yağladıktan sonra cevizden biraz büyük parçalar koparıyoruz. Elimizde yuvarlayıp açıyoruz ve bol malzeme koyup tepsimize diziyoruz. Yumurta sarısını içine azcık sıvıyağ koyduktan sonra üzerlerine sürüyoruz. Üstüne çörekotu serpiyoruz. Poğaçaları mayalanması için bir süre bekletiyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Ellerimize sağlık.

8 yorum:

  1. CANIMSIN ELLERİNE SAĞLIK CANIM
    NEFİS TABAK
    :))))

    YanıtlaSil
  2. nefis olmuştur
    kavurmalı hiç denememiştim,denemek gerek ellrine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle denenmeli derim canım. Sevgiler...

      Sil
  3. Ellerine sağlık.Ben kıymalı poğaça yapıyorum ama kavurmalı hiç denemedim.Denemeli.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım. Kesinlikle öneririm. Çok lezzetli oluyor. Sevgiler...

      Sil
  4. ellerine sağlık paylaşımların bol olsun inşallah sevgiler;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Fırsat buldukça yazmaya çalışıyorum. Sevgiler...

      Sil

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.