26 Ekim 2011 Çarşamba

Un Helvası



Malzemeler:
- 2 çay bardağı sıvı yağ (Sıvı yağ yerine 250gr tereyağ kullanabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 su bardağı un
- 2.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Önce helvaların olmazsa olmazı olan sabrımızı mutfak tezgahına koyuyoruz:) Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavuruyoruz.
Un bir süre sonra (en az 35 dakika), sıvılaşmaya başlıyor. O aşamada kavurmaya biraz daha devam ediyoruz.
Rengi hafif koyulaşmaya başladıktan sonra, sütü ekleme vakti geliyor. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Bir diğer test de, 1 kaşık sütlü karışıma ufak bir parça kavrulmuş undan koymakmış. Eğer koyduğunuzda cozzz diyorsa, tamam demekmiş. Ben de denedim tabii…
Un kavrulurken, başka bir kap içerisine süt ve vanilyayı koyuyoruz. İçine toz şekeri de ekleyip, şekeri iyice eritiyoruz. Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye boca ediyoruz. Bu sırada ocağın altını daha harlı açıyoruz. Zaten kısa bir sürede un sütü çekiyor. Çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyoruz. Katılaşınca altını kapatıp, demlenmeye bırakıyoruz. Kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilirsiniz. Ben küçük toplar yapıp ortalarına fındık batırdım. Bence görüntü çok güzel oldu. Fakat çocuklar bunu beğenmediler, fındıklarını ayırdılar. Helvamızı çam fıstıklı yapmak istersek en baştan itibaren un ile birlikte fıstıklarımızı da kavuruyoruz. Ellerimize sağlık.
Not: Daha hafif sevenler süt yerine su kullanabilirler ve yağını da biraz azaltabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.